Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko päätöksenteossa halua muutokseen

Päätöksenteossa puhumme tarpeesta muutoksen tekoon. Onko meillä halua siihen? Elämme Mikkelissä vaiheessa, jossa taas kerran on mahdollista tehdä muutos, tasapainottaa käyttötalous ja alijäämä. Mahdollisuus on myös uuden kaupunginjohtajan valinnan kautta kirkastaa strategian painopisteet ja suunta elinvoiman kehittämiselle sekä uudistaa elinvoima- ja palvelurakenne.

Kaupunginjohtajahaussa haimme muutosjohtajaa? Muutoksella pitää olla parantava vaikutus palvelujen saatavuuteen, joustavuuteen sekä saavutettavuuteen. Lakisääteisissä palveluissa yksikkökustannusten ei tulisi ylittää verrokkikaupunkien keskiarvoa.

Kulut pääsääntöisesti tulisi kattaa valtionavuilla. Erityisesti peruskoulu ja varhaiskasvatus ylittää ne Mikkelissä tuhansilla euroilla oppilasta kohden. Puhutaan useiden miljoonien ylittävistä kustannuksista. Lukio ollaan saamassa tasapainoon. Olemme rakentamassa Urpolaan uutta koulua, jota on perusteltu säästöillä, toivottavasti siellä yksikkökustannukset oppilasta kohden ei ylitä keskiarvoa ja kulut tulee katettua valtionavustuksilla.

Vapaaehtoisten palveluiden leikkauksiin ollaan päädytty, kun ei ole ollut halua tehostaa lakisääteisten palvelujen tuottamista, nyt ne ylittää verrokkikaupunkien keskiarvon Mikkelissä yli kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa.

Seuratessani valtuustossa kaupunginjohtajaehdokkaiden haastattelua ehdokkaista löytyi muutoksen tekijä joka tuntui tietävän Mikkelin ongelmat ja ratkaisut niihin. Löytyi myös kaksi muuta kaupunginjohtajan kriteerit täyttävää ehdokasta.

Päätöksentekijät ratkaisee halutaanko Mikkeliin muutos vai jatketaanko tuttua talous- ja elinvoimaongelmien kanssa painimista tulevaisuudessakin. Edellisessä kaupunginjohtajavalinnassa 2015 oli sama mahdollisuus, silloin ei ollut rohkeutta valita muutosta vaan valittiin ongelmien jatkaminen.

Kaksitoista vuotta Mikkelin politiikassa mukana olleena olen havainnut että vaikeinta tuntuu olevan päättää muutoksesta, siitä puhuminen tuntuu olevan helppoa. Yli 40 vuotta liike-elämässä ja yrittäjänä olleena olen tottunut muutokseen. Se on välttämätöntä, sillä maailma ja ympäristö on jatkuvassa muutostilassa.

Toivon että valtuusto viisaudessaan valitsisi asukkaiden tulevaisuuden kannalta sekä omaakin päätöksentekoa helpottaakseen muutoksen, joka on myös kehityksen tie.

Raimo Heinänen

Kirjoittaja on perussuomalainen Mikkelin kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.