Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Maaseutukato on kadoista pahin

Kesän Farmari-maatalousnäyttelyn yhteydessä oli mahdollisuus kuulla komission suomalaissyntyisten virkahenkilöiden perusteluja komission ajamille politiikoille. Illan aikana eteläsavolaisista ruokaelämyksistä nauttiessa tuli sivumaku, että elämme täysin erilaisissa todellisuuksissa.

Etelä-Savon rehevän luonnon, puhtaiden vesien ja harvassa olevien perheviljelmien peltotilkkujen keskellä meille tarjottiin perusteluja jostain sieltä, mistä metsät on hakattu, vedet pilattu, direktiivit sivuutettu ja peltoa raivattu merenpinnan alapuolelle.

Perusteluja haettiin myös kaukaa tulevaisuudesta, miksi nyt pitää tehdä jotakin. Tämän alle peittyy se kriisi, jossa tekoja tarvitaan suomalaisen maatalouden ja suomalaisten metsien käytön turvaamiseksi juuri nyt.

Ilman näitä tekoja meillä ei ole olemassa edes mahdollisuutta päästä tulevaisuuteen tekemään niitä niin kovin tärkeitä muita tekoja. Maatalouden tulee pystyä tuottamaan ruokaa ja metsiä on voitava käyttää monipuolisesti ilman ideologisia esteitä.

EU komissiossa ja parlamentissa näyttää olevan menossa kaikista kadoista pahin, ideologinen biologian sivuuttava maaseutukato. Tämä on levinnyt myös suomalaisten europarlamentaarikkojen joukkoon ja varsin laajalle Suomen eduskunnassakin.

Vuosien varrella on ollut hetkiä, jolloin komissio on kantanut jopa omaa hallitustamme enemmän huolta maataloudestamme. Ja on ymmärtänyt olla sotkeutumatta metsäpolitiikkaan.

Nykyinen komissio ja parlamentti ovat toista maata kadotettuaan luontosuhteensa maahan ja metsään sekä maa- ja metsätalouteen. Suomella ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin pysäyttää tämä kehitys kaikin mahdollisin keinoin. Kukaan muu ei pidä meidän puoliamme, ellemme tee sitä itse.

Vesa Kallio

Kirjoittaja on MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja ja keskustan eduskuntavaaliehdokas.