Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Urpolanlampi suojeltava hulevesikuormitukselta

Urpolanlampeen laskettavat hulevedet vaikuttavat oleellisesti lammen tilaan rehevöittävästi ja veden laatua huonontaen. Tämän voi jokainen käydä toteamassa omin silmin eritoten Urpolanlammen luoteisosasta, jonne lasketaan Mikkelin kaupungin hulevesiverkoston hulevesiä noin 70 hehtaarin valuma-alueelta käsittelemättöminä.

Nämä haitalliset hulevedet sisältävät raskasmetalleja, mikromuoveja, kiintoaineita ja muita vesistölle sekä sen eliöstölle haitallisia aineita. Tällainen huono hulevesienhallinta muodostaa huomattavan riskin pohjavedelle ja kaupungin puhtaanveden saannille.

Olisi varauduttava myös vakavampaan riskiskenaarioon.

Tässä yhteydessä olisi varauduttava myös vakavampaan riskiskenaarioon, esimerkiksi liikenneonnettomuuteen, jossa öljyä tai vaarallisia kemikaaleja pääsee massiivisesti hulevesiverkostoa pitkin Urpolanlampeen ja sen alapuoliseen vesistöön, Urpolanjokeen ja Saimaaseen, joiden suojeluun varmaan kaikki ovat sitoutuneet.

Urpolanjoen kalateiden rakentaminen nousutaimenille on nyt konkreettisesti käynnissä. Toivotaan, että tämä ennallistamishanke onnistuu ja lisää luonnon monikirjoisuutta jokisuistossa, ja myös Urpolanlammen vesistössä, jonka suojelu vaatii nyt pikaisesti korjaavia toimenpiteitä.

Paavo Ripatti

Kirjoittaja on Mikkelin kaupungin veronmaksaja Urpolasta.