Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pankki myi myös yhtiövelkaa

Pieksämäen Lehdessä 29.9. ja Länsi-Savossa 26.9. olleesta Suur-Savon Osuuspankin huoneistokauppoja käsittelevästä jutusta puuttui mielestäni kaupan kannalta ehkä oleellisin tieto.

Jotta koko asia avautuu kokonaan, niin kannattaa lukea Suomen Kuvalehden nettijuttu 23.9. tai painetusta lehdestä 30.9.

Kaakinmäenkadun entisen pankkitilan myynnissä olennaista on se, että Suur-Savon Osuuspankki on myynyt sadalla eurolla 14 226 euron lainan luottotiedot menettäneelle henkilölle. Pankilla on ollut 14 226 euron yhtiölainaosuus, joka on siirtynyt kaupassa uudelle omistajalle. Todennäköisesti pankin rahoituslaitoksena on laillista toimia myös näin, mutta moraalisesti se on vähintään arveluttavaa.

Suur-Savon Osuuspankki on taloyhtiön lainanantaja, eli liikehuoneiston kautta pankki on ollut velkaa itselleen. Pankki olisi voinut maksaa tuon yhtiölainaosuuden pois ennen kauppaa ja myydä huoneiston velattomana. Nyt tämän liikehuoneiston lainaosuutta joutuvat maksamaan kaikki taloyhtiön muut osakkaat.

Kun pankista mennään pyytämään 14 000 euron lainaa, niin silloin kyllä kysellään tulot ja menot sekä tarkastetaan asiakkaan luottotiedot.

On tärkeää saada tälle ongelmalle julkisuutta, jotta asiaan voidaan saada lainsäätäjien puolelta korjaus. Osakehuoneistojen kaupoissa voi siirtyä hyvinkin suuria yhtiölainaosuuksia maksukyvyttömille henkilöille, kun myyjällä ei ole velvollisuutta tarkastaa ostajan luottotietoja. Osalla ostajia ei ole tarkoitustakaan maksaa huoneiston vastikkeita. Se aiheuttaa ongelmia taloyhtiöille ja niiden osakkaille.

Timo Lappalainen

Kirjoittaja on Asunto Oy Kaakinportin isännöitsijä.