Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaihtoehdotonta taseen korjausta

Viime kaupunginvaltuuston kokouksessa puhuttiin tuntitolkulla taseen kumulatiivisen alijäämän kattamisesta. Kaupungin johtaja, talousjohtaja sekä jotkut valtuutetut väittävät, että kaupungin alijäämäisen taseen korjaamiseen on vain yksi vaihtoehto, Esen osittainen myynti sijoittajille.

Keskustelusta selvisi, että Esen osittainenkin myyntipäätös on valtuuston enemmistölle hyvin vaikea ja vastenmielinen asia tehdä.

Minun mielestäni muitakin vaihtoehtoja on varmasti, mutta niitä ei haluta tuoda esille.

Esimerkiksi Ese on tarjonnut kaupungille omistamiensa Koskienergian osakkeiden mahdollisesta myynnistä ja osingoista yhteensä rahaa noin 31 miljoonaa, eli nykyisen alijäämän verran. Tämä auttaisi nyt ja saataisiin lisäaikaa talouden lisätasapainottamiseen. Lisäksi Ese ja sen voitot jäisivät kaupungille.

Joillakin näyttää olevan perusteeton usko siihen, että osittaisen Esen myynnin rahoilla saataisiin tase pysyvästi hyvään kuntoon. Näin ei varmasti ole, sillä vuosittain meiltä puuttuu käyttötaloudesta tuloja noin kymmenen miljoonaa euroa.

Kysymys on myös siitä, maksetaanko kaupungin menot viisaasti ja oikeudenmukaisesti kunnallisverolla vai myös sähkönsiirron, kaukolämmön, puhtaan veden, jäteveden ja jätehuollon kautta, jolloin laskun mukana maksetaan vielä lisäksi 24 prosenttia arvonlisäveroa ja 20 prosenttia yhteisöveroa. Siis suoraan veroon nähden kaupunkilainen maksaa sen tulon kaupungille lähes puolitoistakertaisena.

Yllä mainittujen välttämättömyyshyödykkeiden kautta hyvin pienituloisetkin ihmiset pakotetaan maksamaan kunnalle veroa, vaikka heidän tulonsa eivät sitä edellyttäisi.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.