Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksei työtaistelu ratkea?

Hoitoalan työehtosopimusneuvottelujen edistymistä tiedotusvälineistä seuranneena, en voi kuin ihmetellä maamme päättäjien kyvyttömyyttä, tai oikeammin haluttomuutta ratkaista sitä ongelmaa. Onhan hallitus ja eduskunta tällä vaalikaudella pystynyt ratkaisemaan paljon vaikeampia ja hintavampiakin ongelmia.

Käsittääkseni sairaaloiden ja kotihoidon henkilökunta ei ole rahan ahneuttaan liikkeellä ja käyttämässä koviakin keinoja, kuten lakko-oikeutta. Kyllä he näkevät läheltä mihin suohon koko ala on uppoamassa. Hoidettavien määrä ja moniongelmaisuus lisääntyy, samalla kun työ jatkuvasti monimutkaistuu. Eli ei sinne työpaikoille kukaan voi mennä vain ”käsipariksi”.

Tämä ala kilpailee kaikkien muiden alojen kanssa työvoimasta. Hoitoalan asiakkaita hoitamaan ei ole kuitenkaan tekijöitä jonoksi asti olevan tulossa. Eihän aina ensimmäistäkään työpaikan hakijaa ole, saati sijaista. Jos joku hakeekin työpaikkaa, niin useimmiten hän on vaihtamassa työpaikkaa. Paremmalle palkalle ja työoloille. Saatikka, että paikalle saapuisi tekijämies tai -nainen.

On erikoista, että vain ostaminen ja myyminen on Suomessa tuottavaa työtä. Minun mielestäni myös parantaminen, kaikkien apua ja tukea tarvitsevien, sekä heidän omaisten hyvinvoinnin ja työssä käynnin edistäminen on tuottavaa.

Mutta pahoin pelkään, että Suomessakin hoitoala ajetaan lopulta tuottamaan rahatalouden ehdoilla, eli kenellä on varaa ostaa, sille myydään. Superin ja Tehyn mielenosoituksessa kansanedustaja sanoikin enteellisesti: "kuunnelkaa rakkaat".

Olli Ylönen

Kirjoittaja on mikkeliläinen lähihoitaja.