Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkelain soveltaminen huolestuttaa

Yksinyrittäjyys on yrittämisen yleisin muoto, joka on yleistynyt 2000-luvulla voimakkaasti. Tilastokeskuksen mukaan yksinyrittäjien määrä on jo 194 000 eli noin 65 prosenttia kaikista yrityksistä.

Yksinyrittäjien joukko on hyvin heterogeeninen. Joku pyörittää yritystä satojen tuhansien liikevaihdolla voimakkaan kasvuhakuisesti, joku toinen puolestaan toimii 15 000 euron liikevaihdolla ja kaikkea tältä väliltä. Merkittävä joukko yksinyrittäjiä toimii osa-aikaisesti jonkun muun ohessa.

Eduskunta käsittelee esitystä yrittäjän eläkelaista. Uudistuksen tavoite on täsmentää yrittäjän eläkemaksun perusteena olevan työtulon määrittelyä. Työtulon määritys ratkaisee yrittäjän eläkemaksun ja sosiaaliturvan suuruuden.

Yksinyrittäjien keskuudessa on noussut suuri huoli siitä, että yrittäjäeläkemaksua ohjaava työtulo määrätään laskurilla ja palkansaajan mediaanipalkalla ilman yhteyttä yksinyrittäjän arkeen. Työtulon määritelmä ei silti muutu. Alan palkkataso ja yksinyrittäjän työmäärä ovat jo voimassa olevan lain mukaan keskiössä työtuloa määritettäessä.

On erittäin tärkeää, että esitykseen ei sisälly ehdotusta, että työtulo voitaisiin määrätä automaattisesti toimialan työntekijöiden mediaanipalkan tasolle.

Esimerkiksi jos yksinyrittäjän liikevaihto olisi 25 000 euroa vuodessa, työtuloa ei voida määrittää tämän toimialan 30 000 euron mediaanipalkan mukaisesti.

Yrittäjäjärjestö on torpannut erilaisia esityksiä ja siihen on saatu valmistelussa myös yksinyrittäjille hyviä muutoksia. Esimerkiksi työtuloa määritettäessä on käytettävä kokonaisharkintaa ja se, että työtulon vahvistamispäätös on erikseen perusteltava. Olemme myös edellyttäneet, että yksinyrittäjän esittämä uskottava näyttö työpanoksensa määrästä tulee ottaa työtulon arvioinnissa huomioon muun selvityksen rinnalla.

Yrittäjän eläkevakuutus kaipaisi laajempaa uudistamista. Esimerkiksi olennaista olisi luoda yksinyrittäjille eläkejärjestelmä, joka antaisi ansioihin sidotun sosiaaliturvan aina, kun joutuu ottamaan eläkevakuutuksen.

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkyselyn perusteella näkyy se, että yhä useampi yksinyrittäjä varautuu yrittäjyyden jälkeiseen aikaan sijoitustoiminnalla ja säästämällä rahaa. Luottamus yrittäjän eläkemaksun toimivuudelle on koetuksella. On kuitenkin tärkeää huomioida, että yrittäjäeläkejärjestelmä ei ole vain eläkejärjestelmä, vaan se turvaa myös yksinyrittäjän työaikaista sosiaaliturvaa.

Saara Liukkonen, Mika Hämeenniemi

Kirjoittajista Liukkonen on Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän puheenjohtaja sekä Etelä-Savon Yrittäjien yksinyrittäjävaliokunnan puheenjohtaja ja Hämeenniemi Suomen Yrittäjien yksinyrittäjätoiminnan vastuuhenkilö.