Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eseä ei saa myydä

Mikkelin kaupungin vuosittaiset toimintakulut ovat noin 470 miljoonaa euroa, josta 2018 meni Essoten sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksiin 180 miljoonaa euroa, 2021 Essoten laskutus Mikkelille oli 236 miljoonaa euroa ja vuoden 2022 ennuste on 255 miljoonaa euroa. Essoten kustannusten nousun johdosta Mikkelin kaupunki on joutunut leikkaamaan varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, kulttuurista, liikunnasta ja yritysyhteistyöstä, seuraavaksi on vuorossa energiaomistusten myynti.

Nuorten pahoinvointi ja vanhusten määrän lisääntyminen sekä palkkaharmonisointi nostavat Essoten kustannuksia, sama sote-kustannusten rahoitusongelma ja työvoimapula on suurella osalla mannersuomen 293 kunnalla.

Tällä hetkellä arvio Mikkelin kaupungin 2022 taseen kumulatiiviseksi alijäämäksi on 45 miljoonaa euroa ja talouden tasapainottamiseen tarvittava myyntivoittotavoite 70 miljoonaa euroa. Jos Mikkelin kaupunki ei kata taseen alijäämiä vuoden 2023 loppuun mennessä, täyttää Mikkeli kriisikuntamääritelmät, jolloin valtion virkamies todennäköisesti esittäisi talouden tasapainottamista energiaomistusten myynnillä.

Vaikuttaa siltä, ettei Esen tuloutukset yksin riitä.

Jotta kaupungin kokonaan omistamasta Etelä-Savon Energiasta (arvo 350 miljoonaa euroa) ei tarvitsi myydä osuutta sijoittajille tai toiselle energiayhtiölle, on Ese esittänyt, että se möisi Koskienergia-omistuksensa ja lisäisi muuta tuloutusta kaupungille, joilla katettaisiin kaupungin taseen alijäämää noin 40 miljoonalla eurolla.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei Esen tuloutukset yksin riitä. Jos halutaan säilyttää Ese kokonaan kaupungin omistuksessa, pitäisi osa Suur-Savon Sähkön 14 prosentin omistuksesta myydä (kokonaisarvo noin 70 miljoonaa euroa) sekä selvittää noin 20 miljoonan euron metsäomistuksen osittaista myyntiä ja vesilaitoksen yhtiöittämisen vaikutuksia taseeseen ja asiakashintoihin.

Jos Essote ei ylitä 2022 talousarviotaan, vähentää se kaupungin energiaomistusten myynnin tarvetta.

Jarno Strengell

Kirjoittaja on SDP:n kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Mikkelistä.