Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Työllä Suomi nousuun

Maailma on myllerryksessä. Euroopassa käydään sotaa, jota kukaan ei olisi voinut uskoa todeksi kymmenen vuotta sitten. Inflaatio on euroalueella jopa lähellä kymmentä prosenttia. Tasolla, jollaista ei olla nähty 1970-luvun jälkeen. Suomen valtio on viimeisen neljän vuoden aikana velkaantunut voimakkaasti ja suomalaiset ovat pudonneet varallisuus kehityksessä kauas pohjoismaisten verrokkiemme taakse.

Suomi on aiemminkin selvinnyt kansakuntana vaikeista tilanteista kovalla työllä. Työ tulee nytkin olemaan se tekijä, joka auttaa meidät ulos tästä tilanteesta ja pitää hyvinvointi yhteiskuntamme pyörät pyörimässä. Työnteon houkuttelevuutta on parannettava verotusta alentamalla, kannustinloukkuja purkamalla ja työoloja kehittämällä.

Suomi on kulunut vuodesta 1996 yhteisvaluutta euroon. Euroalueen inflaatio, eli rahanarvon lasku oli kesällä vuositasolla hieman yli yhdeksän prosenttia. Tämä on näkynyt monien tuotteiden merkittävänä kallistumisena suomalaisten arjessa. Inflaation taustalla on vuodesta 2008 jatkunut Euroopan keskuspankin ja valtioiden elvyttävä raha- ja finanssi politiikka. Keskuspankin tavoitteena on kahden prosentin inflaatio, mutta nyt inflaatio on räjähtänyt kestämättömälle tasolle.

On viisaampaa lähteä alentamaan työn verotusta.

Euroopan keskuspankin tehtävä on huolehtia euron hintavakaudesta ja tämän vuoksi muun muassa korkoja nostetaan, vaikka tämän onkin nyt myrkkyä talouskasvulle ja kuluttajien kukkaroille. Olemme nyt tilanteessa, jossa meillä on kaksi suuntaa. Voimme lähteä palkankorotusten tielle, jolla koitetaan kuroa nousevaa inflaatiota kiinni. Koska olemme nyt yhteisvaluutasta, tämä tulisi aiheuttamaan meille merkittävän teollisuuden kilpailukyvyn heikentymisen ja työpaikkojen menetyksen tulevaisuudessa.

Tässä tilanteessa on huomattavasti viisaampaa lähteä alentamaan työn verotusta ja näin kasvattaa ihmiselle käteen jäävää rahamäärää säilyttäen samalla kansainvälisen taloudellisen kilpailukyvyn ja työpaikat Suomessa. Työn verotuksen alentaminen kannustaisi yhä useampia ihmisiä töihin purkamalla tuloloukkuja ja kannustamalla oman taloudellisen asemansa parantamiseen. Myös kilpailukykymme ulkomaisen työvoiman saatavuuden osalta paranisi merkittävästi.

Meidän ei tarvitse pelätä veronalennusten aiheuttamaa inflaation lisääntymistä. Inflaatio on yhteisvaluutta eurossa koko euroalueen yhteistä inflaatioita, eikä pienen Suomen toimenpiteillä ole siihen juuri vaikutusta. Tämä on meidän mahdollisuutemme parantaa kansainvälistä kilpailukykyämme, säilyttää hyvinvointiyhteiskuntamme, vaurastuttaa suomalaisia ja antaa lapsillemme mahdollisuuden unelmoida paremmasta tulevaisuudesta.

Oskari Valtola

Kirjoittaja on kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas ja Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.