Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Esen osuuden myynti järkevintä

Kaavailtu lisätuloutus Esestä myymällä Koskienergia ei riitä alijäämän kattamiseksi. Jos Esestä tuloutetaan Koskienergian myynnin lisäksi vielä tarvittavat muutama kymmenen miljoonaa esimerkiksi jakamalla ylimääräisiä osinkoja vapaista omista pääomista, niin se raha on pois Esen toiminnasta ja vakavaraisuudesta, samoin kun on Koskienergian maksamat osingotkin Esen tulevista tuloista ja tuloksista.

Lisätuloutukset voivat jopa vaarantaa koko energiayhtiön toiminnan ja etenkin lähiaikojen investoinnit. Jopa välttämättömät korjausinvestoinnit puhumattakaan uusista kehittämisinvestoinneista. Metsää myymällä kaupunki ei saa kasaan kuin muutaman miljoonan ja jäljelle jää sitten esimerkiksi kaupungin liikuntakiinteistöjen myynti Koskienergian lisäksi.

Esen vähemmistöosuuden myyminen sijoittajalle vähentäisi muutaman vuoden tähtäimellä kaupungin osinkotuloja, mutta pitäisi Esen voimissaan ja jopa vahvistaisi sitä. Kaupunki sijoittajalta myynnissä saamillaan myyntituloilla paitsi kattaisi oman alijäämänsä kaupasta saamillaan rahoilla, konsenin emona lyhentäisi Esen velkoja ja kenties lisäisi Esen tarvitsemia kassavarojakin jonkin verran, jos on tarvis. Tämä liike myös lyhentäisi Mikkelin konsernivelkoja, jotka ovat yksi kriisikuntakriteerit ylittävä kohta Mikkelin taloudessa.

Loppuosan kauppasummasta sekä mahdollisia muita myynti-, lahjoitus-, testamentti ja säätiöavustustuottoja kaupunki voisi sijoittaa perustettavaan rahasto- ja osakesalkkuun tai säätiöidä tuottamaan tuloja esimerkiksi IB-lukio- ja peruskoululuokkien, liikunta-, musiikki-, montessori-, kielipainotteisten ja muiden erikoistumisluokkien ja päiväkotien sekä erityislastenopetuksen ylimääräisiin kuluihin ja koulutukseen niille aloille, joilla Mikkelissä on pulaa koulutetusta työvoimasta.

Loppuosa vuosittaisista sijoitustuotoista laitettaisiin kasvattamaan salkun pääomaa, jotta tulevaisuuden sijoitustuottavirrat ovat kasvavia ja tulevaisuudessa kenties osa liikunnan ja kulttuurin kuluistakin voitaisiin kattaa kaupungin sijoitustuotoilla.

Oma toivomukseni on, että ostajaksi löytyy paikallisia tahoja.

Missään nimessä myyntiin ei kannata laittaa sen isompaa osuutta kuin alijäämän kattamiseksi ja tuloutus- ja hajautusmielessä on tarpeen salkkuun sijoittaa. Myyntiä puoltaa sekin seikka, että Esen kehittämiseen on vuosikymmenten mittaan investoitu paljon yhtiön tuottoja ja ainoa keino omistajalle saada nämä tuotot käyttöönsä on myydä yhtiöstä osa.

Toki nämä investoinnit ja kehityskohteet ovat tuottaneet ja tuottavat jatkossakin osinkotuloja omistajilleen, mutta Esen maksamat osingot eivät ole kovin korkeita yhtiön arvioituun arvoon suhteutettuna, joten lisätuloutus Esestä myymällä sen osakkeita on ihan aiheellinen.

Jos Esen osuus menee myyntiin, niin valtuuston jo tekemä päätös antaa Esen hallitukselle lupa myydä Koskienergian osakkeet pitää ottaa uudelleen käsittelyyn. Jos Esestä myydään iso osuus, niin Koskienergiaa tuskin silloin kannattaa myydä. Tutkittava vaihtoehto voisikin olla Koskienergian ja pienen osuuden myynti Esestä, jos Ese tulouttaa Koskienergian myyntivoiton osinkoina kaupungille. Oma tuntumani vaan on, että Koskienergian tulouttaminen kaupungille on verotuksellisesti typerä ratkaisu.

Esen vähemmistöosuuden myynti ja sijoittajien ottaminen mukaan ja velkojen lyhentäminen siis parantaisi Esen taloutta, mutta todennäköisesti vähentäisi jossain määrin kaupungin osinkotuloja alkuvuosina ennen kuin nykyistä vakavaraisempi Ese ja perustettava sijoitussalkku olisi kasvanut riittävän isoksi ja alkaa tuottaa saman kuin Esen myyty osa, vaikka kauppa korjaisikin kaupungin takavuosien tappiot pois.

Kysymys ei kuitenkaan ole suuresta, eikä lopullisesti menetetystä pääomatulosummasta. Vähemmistöosuuden myynnillä kaupunki lisäksi pitäisi päätösvallan itsellään.

Esen omavaraisuuden lisääntyminen velkojen maksun jälkeen kohenisi, mikä puolestaan mahdollistaisi vieraan pääoman rahoituksen eli lainojen lyhennysten ja korkojen sijaan oman pääoman ehtoisille rahoittajille eli sijoittajille ja kaupungille yhteensä nykyistä jonkin verran korkeammat osingot. Kauppa ei siten lisäisi myöskään tarvetta nostaa energiamaksuja nykyisten tai isompien osinkojen vuoksi, jos kauppa ja yhtiön talous hoidetaan viisaasti.

Mihin ratkaisuihin nyt päätyvätkin, niin kiire alkaa tulla. Ei ole mitenkään sanottua, että ostajaa sen paremmin Koskienergialle tai Esen osuudellekaan löytyy. Oma toivomukseni ja varmasti monen muunkin on, että ostajaksi löytyy paikallisia ja maakunnallisia tahoja, kuten toinen alueellinen energiayhtiö, maakunnalliset osuuskauppa ja -pankki, maakunnallinen energiasäätiö sekä suunnattu myynti piensijoittajakaupunkilaisille ja kaupungin yrityksille, jotta osingot tuloutuvat jatkossakin seudullisesti.

Sari Hannukainen

Kirjoittaja on liiketalouden tradenomi, Mikkelin tarkastuslautakunnan kokoomuslainen jäsen sekä Suur-Savon energiasäätiön hallituksen jäsen.