Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lapset ja nuoret koronan jälkeen

Me elämme lapsinemme maailmassa, jonka tilanteesta käytetään termiä monihäiriötila. Pandemia ei ole loppunut, vaikkakin sen olemassaolo on normalisoitunut ja sodan pauhukin kuuluu läheltä. Nyt tarvitaan entistä enemmän niitä turvallisia aikuisia, jotka kohtaavat ja kulkevat lasten ja nuorten rinnalla ja auttavat hahmottamaan elämän hyvyyden ja toivon.

Akuutin korona-ajan jälkeen tehtyjen kyselyiden perusteella on jo huomattu, ettei yksinäisyyden ja muut ahdistusta lisäävät kokemukset ole vähentyneet, vaan pandemia-ajan tuomat negatiiviset ilmiöt ovat jopa jatkaneet kasvuaan.

Monihäiriötilamme tulee tuomaan mukaan vielä uusia ilmiöitä lasten ja nuorten maailmaan, joihin meidän aikuisten on kyettävä vastaamaan ja ratkaisemaan lyhyilläkin reagointiajoilla. Meidän on huolehdittava siitä, että nuoret pysyvät mukana yhteiskunnassa ja ratkaistava miten vältytään kaikenlaisilta keskenjäämisen tragedioilta?

Nuorten tilat, kerhot, leirit, riparit, etsivä- ja digitaalinen nuorisotyö, musiikki- ja liikuntahommat, kaikki se missä kukin meistä kohtaa lapsia ja nuoria ovat sitä arkista pohjaa, jolla pala palalta luodaan yhteen kuulumisen tunnetta ja kokemusta elämän merkityksellisyydestä.

Viikolla 41 eli 10.–16.10. vietetään yhdeksännen kerran valtakunnallista nuorisotyön viikkoa ja 17.10. on kirkon nuorisotyön päivä. Näinä teema-ajankohtina nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi sekä kampanjoidaan nuorten hyvinvointia tukevien toimien puolesta. Pidetään huoli!

Ville Kämäräinen

Kirjoittaja on kasvatuksen työalajohtaja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnasta.