Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tärkeintä elämässä on itse elämä ja terveys

Kaupungin virka- ja poliittinen johto on jo vuosia osoittanut syyttävää sormea Essotea kohti sen kasvavista kustannuksista, ja tilinpäätösten alijäämistä. Väitetään, että kaupungin talouden alijäämät johtuvat Essoten tilinpäätösten alijäämistä.

Essoten taholta kuitenkin kerrotaan, että kunnilta päin on vuodesta toiseen vaadittu laatimaan tiukkoja talousarvioita, joista jo tehdessä tiedetään, etteivät ne välttämättä pidä.

Kaupungin osuus Essotesta on noin kaksi kolmasosaa ja sen tuomaa määräysvaltaa käyttää enimmäkseen samat henkilöt kuin kaupungillakin. Miksi kaupungin kustannusten- ja edunvalvonta ei sitten toimi? Mitä kaupunginjohtaja on tämän hyväksi tehnyt?

Esen osittainenkin myynti olisi kirous.

Essote on perustettu tuottamaan kuntalaisille lakiin perustuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Väestön ikärakenteesta johtuen palvelujen tarve on ollut suuri ja kasvava.

Essote on joutunut taistelemaan epidemioiden, nousevien kustannusten ja henkilöstövajeen kanssa. Ei ole mikään yllätys, että kustannukset kasvavat.

Minun mielestäni tärkeintä elämässä on itse elämä ja terveys. Varmaan jokainen meistä haluaa elää pitkään ja mahdollisimman terveenä. Vaikean sairauden yllättäessä haluamme hyvällä hoidolla lisää kelvollisia elinvuosia. Hoidosta haluamme osaltamme myös maksaa. Tässä olen kokemusasiantuntija.

Essote on toiminut noin kuusi vuotta. Alijäämiä on syntynyt joka vuosi. Jotain muutosta kaupungin talousarvioon olisi kaupunginjohtajan ja talousjohtajan pitänyt ajoissa esittää ja valtuuston päättää, jotta näitä Essoten ”yllätyksiä” olisi voitu vuosittain maksaa.

Nyt kaupunginjohtaja ajaa kaupungin alijäämien kattamiseen muun muassa energiayhtiön Esen osuuden myyntiä sijoittajille. Julkisuudessa hän sanoo olevan ”tulella leikkiä, jos päätöksiä ei ala syntyä”. Minä sanon, että kaupunginjohtaja itse hankki tähän ”tulella leikkiin” sytykkeitä hänen virka-aikana syntyneistä alijäämistä. Esen osittainenkin myynti olisi kirous Mikkelin nuorisolle ja tuleville sukupolville.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.