Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Musiikkijuhlat teki komean sopimuksen

Mikkelin musiikkijuhlat julkisti perjantaina kovan sopimuksen. Sen mukaan Lontoon Philharmonia soittaa musiikkijuhlilla ainakin seuraavien neljän vuoden ajan.

Tämä on hieno uutinen paitsi tapahtuman tulevaisuuden kannalta myös maakunnan ja Suomen musiikinystäville. Philharmonia tunnetaan maailmanluokan orkesterina ja sen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali alansa nousevana tähtenä.

Musiikkijuhlissa ei toki ole kyse vain yhdestä tähtiorkesterista, vaan ohjelmassa on aina ollut muutakin. Nimekäs vetonaula kuitenkin tuo näkyvyyttä ja luo profiilia.

Musiikkijuhlat on kolmessa vuosikymmenessä vakiintunut Mikkelin kesätapahtumien yhdeksi keskeiseksi laatubrändiksi. Kun pitkä yhteistyö pietarilaisen Mariinski-teatterin orkesterin ja Valeri Gergijevin kanssa piti äkkiä lopettaa, ei uskottavan korvaajan löytäminen ollut helppoa. Viime kesän pikalöytö Lontoosta osoittautui napakympiksi. Yleisön reaktiot olivat ylistäviä.

Jos muistellaan menneitä, Mikkelin musiikkijuhlien synnyssä Neuvostoliiton romahdus ja itärajan aukeaminen olivat välttämätön taustasyy. Yhteistyö pietarilaisten kanssa muotoutui vuosikymmenien aikana toimivaksi, ja henkilökohtaisella tasollakin monet yhteydet olivat syviä. Silti jo vuosien ajan Mikkelissä oli tiedostettu, että vain Gergijevin varassa juhlia ei voida loputtomiin jatkaa.

Idästä tuli lopulta sysäys myös uusiutumiseen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan viime helmikuussa pakotti juhlat muuttumaan nopeammin ja perusteellisemmin kuin kukaan olisi etukäteen arvannut. Nyt tehty nelivuotinen sopimus antaa uskoa, että ilman venäläisiäkin Mikkelissä voidaan toteuttaa korkeatasoinen, kiinnostava festivaali.

Yhteistyö lontoolaisten kanssa pakotti musiikkijuhlat myös siirtämään juhlat keskikesältä ja hippeimmästä lomakaudesta heinä–elokuun vaihteeseen. Muutos on aina riski, ja tässä tapauksessa vaikutuksia on myös vakiintuneisiin yhteistyökuvioihin. Sekin jää nähtäväksi, miten yleisö suhtautuu.

Muutoksia ja päätöksiä pitää silti uskaltaa tehdä. Kaikkein suurin virhe on lukkiutua vanhoihin tottumuksiin ja vältellä muutoksia, kun olosuhteet ympärillä vaihtuvat.