Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tuloutukset eivät ratkaise talouden ongelmia

Länsi-Savossa 13.10. oli uutinen, jossa osa Mikkelin energiaselvitystyöryhmän jäsenistä kertoi, miksi oli muuttanut kantansa. Olin ryhmän jäsen ja kaupunginhallituksen kokouksessa 10.10. ainoa, joka kannatti kaupunginjohtajan esitystä, joka oli tehty energiatyöryhmän esityksen mukaiseksi. Miksi minäkin en sitten muuttanut mieltäni, vaikka Etelä-Savon Energialta on lupailtu tuloutuksia? Koska meidän tulee ajatella myös seurauksia. Pitkään valmistellun päätöksen siirtäminen ei tule parantamaan Mikkelin taloustilannetta.

Tuloutukset Esesta eivät saamiemme arvioiden mukaan tule riittämään edes alijäämien kattamiseen (tuorein arvio alijäämistä on 45 miljoonaa euroa, ja arvio tuloutuksista 41 miljoonaa euroa), mutta ne vaikuttavat yhtiön talouteen.

Jos ja kun joudumme tuloutusten jälkeen joka tapauksessa myymään Esen osakkeita, ne eivät ole enää yhtä houkuttelevia. Joudumme silloin myyjinä ehkä tinkimään joko hinnasta, osakassopimuksen ehdoista tai molemmista.

Ja jos päätös myynnistä tehdään vasta, kun on nähty tuloutusten lopulliset summat, myös aika käy vähiin – tämäkin kääntyy ostajan eduksi. Monet pelkäävät, että vähemmistöosuuden myynti korottaa asiakkaiden maksamia maksuja. Myös isot tuloutukset voivat vaikuttaa aivan samoin.

Päättäjien tulee huolehtia siitä, että kaupungilla on riittävää puskuria myös tulevia vaikeita vuosia varten. Viime talousarviossa, jonka koko valtuusto on hyväksynyt, olemme sitoutuneet etsimään yhteensä 70 miljoonaa euroa talouden tasapainottamiseen. Viranhaltijoiden arvioiden mukaan sekään ei tule välttämättä riittämään, vaikka kuinka pitäisimme tarkkaa taloutta, sillä kaikki ei ole Mikkelin omissa käsissä. Noin suurta summaa ei myöskään ole pystytty löytämään muualta kuin energiajärjestelyistä.

Kaupunginhallituksen päätös tarkoittaa todellisen ratkaisun lykkäämistä jälleen eteenpäin odottamaan sitä, että nähdään tuloutusten suuruus. Välillä tuntuu, että osa päättäjistä ei muista, mistä verbistä sana “päättäjä” on johdettu. Meille annettua valtaa ja vastuuta on uskallettava käyttää myös vaikeissa asioissa.

En ole mielelläni myymässä Esen vähemmistöosuutta, eikä minulla ole mitään yhtiötä vastaan. En vain voi ymmärtää, miksi ottaisimme riskin ajautua enää yhtään lähemmäs kriisikuntarajaa, kun meillä on keino ratkaista tilanne. Luotan ammattitaitoisiin viranhaltijoihimme ja perusteelliseen valmisteluun.

Heli Kauppinen

Kirjoittaja on vihreitä edustava Mikkelin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen.