Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt

Huom! Kirjoitukseen liittyy oikaisu.

Mikkelin kaupungin konserniohjeessa ja hallintosäännössä todetaan: ”yhtiöiden hallitusten kokouspalkkiot maksetaan samoin perustein kuin kaupunginhallituksen jäsenten palkkiot.” Konserniohjeeseen on myös kirjattu, että Mikkelin kaupungin strategisesti merkittävissä, talousarviotavoittein seurattavissa konserniyhtiöissä tulee seurata hallintosäännön mukaisia palkkiokäytäntöjä.

Etelä-Savon Energia Oy on kaupungin sataprosenttisesti omistama yhtiö.

Hallintosääntö ohjeistaa hallituksen ja siten konserniyhtiöiden kokouspalkkioksi 115 euroa per kokous. Kokouspalkkion lisäksi yli 20 miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä voidaan maksaa vuosipalkkiona puheenjohtajalle 4 325 euroa, varapuheenjohtajalle 2 025 euroa ja jäsenille 1620 euroa.

Mikäli yhtiö haluaa maksaa palkkioita ohjeellista palkkiotasoa enemmän, tarvitaan asiaan kaupunginhallituksen ennakkokanta ennen yhtiökokousta.

Kenen etua yhtiön hallitus ajaa?

Etelä-Savon Energia Oy -konsernin hallitukseen kuuluu yhdeksän henkilöä. Vuoden 2021 tilinpäätöksen mukaan Ese-konserni maksoi hallituspalkkioita 108 811,10 euroa. Emoyhtiön hallituspalkkiot ovat tästä erillään (52 054,85 euroa). Tietojen mukaan Ese piti 12 kokousta vuonna 2021.

Voimme siis karkeasti laskea, että konsernin hallituksen jäsenille on maksettu korvausta 813 euroa per kokous. Rivijäsenkin saisi siten Esen hallituspaikasta 11 376 euroa vuodessa, kun kokouspalkkioon lisätään vuosipalkkio. En yhtään ihmettele, että kyseinen hallituspaikka on ”se halutuin” valtuutettujen kesken. Laskelmaan vaikuttaa puheenjohtajalle maksettava 50 prosentin lisäkorvaus ja mahdollinen ohjeistusta suurempi vuosipalkkio.

Herääkin kaksi kysymystä: ensiksi, kuka ja milloin on hyväksynyt nämä kohtuuttomat ylitykset poiketa hallintosäännöstä? Yhtiökokouskutsun esityslistan mukaan Ese on maksanut hallitusjäsenten palkkiot (kokous- ja vuosipalkkiot) konserniohjeen sallimien maksimitasojen mukaisesti. Todellako?

Hallituspalkkiot nousivat tilinpäätösten mukaan vuodesta 2020 lähes 22 000 euroa, kokouksia oli samat 12.

Entä kenen etua kaupungin omistaman yhtiön hallitus ajaa? Nimittäin jos itsekin saisin noin 10 000 euroa vuodessa ekstraa ja vielä viedä lapset hiihtolomalla Lappiin yhtiön omistamalle mökille, niin voisi minunkin kantani Etelä-Savon Energia Oy.n myynnistä olla erilainen.

Kati Häkkinen

Kirjoittaja on mikkeliläinen keskustan kaupunginvaltuutettu.