Mikkeliläinen jähnäys energiayhtiöiden omistuksesta on tähän mennessä muistuttanut marsua juoksupyörässä. Kolinaa kuuluu ja energiaa kuluu, mutta maisema ei vaihdu.
Maanantaina kaupunginvaltuustossa saatiin sentään päätös aikaiseksi. Parin tunnin keskustelun, kolmen äänestyksen ja 20 eriävän mielipiteen jälkeen valtuusto on linjannut keinot, joilla kaupunki lähtee kuittaamaan taseeseensa kertyneitä alijäämiä.
Käytännössä kyse on siitä, että kaupunki tavalla toisella joutuu realisoimaan omistuksiaan Etelä-Savon energia Oy:ssä eli Esessä.
Jotkut valtuutetut ovat kuvanneet päätöstä jopa historialliseksi. Se voi merkitä kaupungin kokonaan omistaman energiayhtiön myymistä osittain jollekin ulkopuoliselle sijoittajalle.
Historiallisuutta tosin hämärtää, että päätös on ehdollisen epämääräinen: ensin selvitetään, josko Esen sisältä löytyisi riittävä summa kaupungille tilitettäväksi.
Valtuuston keskusteluissa ja äänestyksissä kävi hyvin selväksi, kuinka vaikeasta päätöksestä oli kyse. Yksi äänekäs joukko vastusti – ja vastustaa – loppuun saakka ajatusta, että Esestä myytäisiin osakettakaan ulkopuolisille. Toinen joukko olisi halunnut ehdottoman päätöksen siitä, että Ese pistetään myyntiin eikä mitään yhtiön sisäisiä tuloutuksia jäädä selvittelemään.
Jälkimmäiseen leiriin lukeutui muun muassa kaupunginjohtaja Timo Halonen. Hän kertoi hyvin suorin sanoin, muun muassa kuntalakiin vedoten, ettei nykyisiä ja tulevia alijäämiä pystytä kattamaan ilman Esen osuuden myyntiä.
Maanantaisen päätöksen paras puoli taisi olla, että se saatiin tehtyä. Jos alijäämät aiotaan kattaa vuoden 2023 loppuun mennessä, tämä linjaus piti tehdä viimeistään nyt. Keskustan ja kokoomuksen voimin tehty päätös mahdollistaa asian valmistelun eteenpäin.
Päätöksen huono puoli on sen sisältämä päättämättömyys. Esen myyntiä pitää ryhtyä valmistelemaan ilman, että tiedetään, myydäänkö. Riitely ja lobbaus asian ympärillä jatkuvat ilman, että tiedetään, milloin asiasta ihan oikeasti päätetään.
Mikkeli pitää saada juoksupyörästä oikeaan liikkeeseen! Toivoa siis sopisi, että kaupunginhallitus pystyisi valitsemaan lopullisen linjan – mikä se onkaan – jo kohtuullisen pian.
Sekin on hyvä tiedostaa, että energiaomistusten osalta päätepysäkkiä ei ole näkyvissä pitkään aikaan. Mikkeli omistaa merkittävän osuuden myös maakunnallisesta Suur-Savon sähkössä. Keskustelut tämän yhtiön kehittämisestä ja tulevaisuudesta pitää nekin joskus käydä, ja se voi olla vielä vaikeampaa, kun pitää keskustella muidenkin kuntien kanssa.