Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kirkossa on tilaa jokaiselle

Osallistuin muutama viikko sitten Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokoukseen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaation mukana tarkkailijana.

Kirkkojen maailmanneuvoston päätöksenteko tapahtuu ns. konsensusmenetelmällä, jossa huolimatta kirkkojen eroavaisuuksista pyritään löytämään yksimielisesti päätökset. Nyt yksimielisyyttä oli vaikeinta saavuttaa Venäjän hyökkäyssotaa ja Lähi-itää koskevissa julkilausumissa.

Kristikunnan painopiste on siirtynyt Aasiaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Vain noin neljännes maailman kristityistä asuu länsimaissa.

Ekumenia ymmärretään nykyään yhdeksi kaiken kirkollisen toiminnan peruspilareista. Paikallisella tasolla tämä tarkoittaa kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen välistä yhteyttä ja keskinäistä kunnioittamista.

Ekumenian periaate on hyvä myös omassa seurakunnassamme: ei tehdä jakolinjoja seurakuntalaisten väliin. Kirkkoa tarvitaan entistä enemmän näinä epävarmoina aikoina turvan, toivon ja lohdutuksen antajana mutta myös kaikille avoimena armon yhteisönä.

Suomessa evankelis-luterilaisen kirkon sisällä säröä on aiheuttanut se, että kirkolliskokous ei ole muuttanut kirkon opetusta avioliittokäsityksestä eikä avannut kirkollista vihkimistä ja siunausta koskemaan samaa sukupuolta olevia pariskuntia, vaikka yhteiskunnan lainsäädäntö on tältä osin muuttunut.

Asiaa on käsitelty korkeimmassa hallinto-oikeudessakin, joka on todennut että kirkolla on avioliittoa koskeva kanta ja oikeus pysyä siinä.

Kirkkolain mukaan kirkon opetuksesta päättäminen tarvitsee kirkolliskokouksen määräenemmistöpäätöksen eikä avioliittokäsityksestä tehdä päätöksiä paikallistasolla.

Kirkolliskokous on käsitellyt useita aiheeseen liittyviä aloitteita ja tämänhetkinen tilanne on se, että kirkolliskokous on antanut piispainkokoukselle tehtäväksi ”etsiä kirkossa yhteistä tietä, jolla kaikki seurakuntalaiset voivat kokea kuuluvansa yhtäläisesti samaan Kristuksen ruumiiseen ja tulevansa kohdatuiksi yhdenvertaisesti.”

Seija Kuikka

Kirjoittaja on kirkolliskokouksen 1. varapuheenjohtaja, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan valtuutettu sekä Keskustan seurakuntaväen srk-vaaliehdokas.