Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Väestömme vanhenee ja samalla lisääntyvät murtumat

Suomessa ikääntyvien määrä kasvaa nopeimmin Euroopassa. Samalla kasvaa osteoporoosia sairastavien määrä. Kyseessä on kansantaloudellisesti sekä kansanterveydellisesti merkittävä potilasryhmä jo nyt, sillä osteoporoosia sairastaa 336 000 suomalaista.

Tällä hetkellä osteoporoosin ja sen seurausten hoitoon menee Suomessa 611 miljoonaa euroa vuodessa, josta murtumien hoitoon menee lähes 410 miljoonaa ja 190 miljoonaa euroa murtumien aiheuttamaan hoivaan. Kulut nousevat tulevaisuudessa väestön ikääntymisen vuoksi merkittävästi.

Osteoporoosi on maassamme alidiagnostisoitu ja -hoidettu pitkäaikaissairaus. Vain 30 prosenttia nikamamurtumista havaitaan terveydenhuollossa.

Hyvänä esimerkkinä on tänä vuonna julkaistu kansainvälinen tutkimus, jonka mukaan vain 20 prosenttia osteoporoosia sairastavista naisista saa Suomessa tarvitsemaansa hoitoa (Scope21). Muihin Euroopan maihin verraten Suomi pärjää vertailussa heikosti.

Vuosittain maassamme tulee 45 000 osteoporoosiperäistä murtumaa. Osteoporoosin aiheuttaman murtuman syyn selvittämättä jättäminen johtaa toistuviin murtumiin, työ- ja toimintakyvyn heikkenemiseen, pahimmillaan lonkkamurtumaan tai toistuviin nikamamurtumiin sekä elinajanodotteen lyhenemiseen aiheuttaen yhteiskunnalle kasvavia hoidon ja hoivan kuluja sekä merkittävän hyvinvointitappion. Väestön ikääntyessä murtumien määrä tulee kasvamaan, ja samalla kasvavat hoidon ja hoivan kulut.

Kestävä terveydenhuolto edellyttää niukkojen voimavarojen priorisointia kestävien periaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on varmistaa oikeudenmukaiset ja vaikuttavat palvelut kaikille kansalaisille. Terveydenhuollon painopistettä on tärkeää siirtää laajoja kansanryhmiä koskevien sairauksien hyvään hoitoon ja toimintakyvyn ylläpitoon.

Hoitamalla osteoporoosi hyvin voidaan estää kymmeniä tuhansia turhia murtumia ja tukea väestön ikääntymistä nykyistä toimintakykyisempänä.

Tiina Huusko, Ansa Holm

Kirjoittajista Huusko on Suomen Luustoliitto ry:n puheenjohtaja ja Holm toiminnanjohtaja.