Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miten katetaan Mikkelin taseen alijäämät?

Mikkelin kaupungin taseessa on ollut alijäämää vuodesta 2018 lähtien. Jos emme pysty alijäämiä kattamaan viimeistään ensi vuoden 2023 lopussa, olemme kriisikunta. Tilanne on ollut omiaan luomaan kaupunkiimme alakulon ilmapiiriä. Toivon pilkahduksena tuli kuitenkin tieto, että tämän vuoden verotulokertymä on huomattavasti suurempi kuin vuosi sitten ennakoitiin.

Alijäämien kattamiseksi energiatyöryhmä esitti Etelä-Savon Energia Oy:n (Ese) osaomistuksen myyntiä ja yhtiön vahvistamista strategisella kumppanuudella. Ratkaisussa yhtiö olisi edelleen kaupungin tytäryhtiö. Esityksen mukaista päätöstä ei syntynyt.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kuitenkin 17.10. kaupunginhallituksen esityksen, että alijäämät katetaan energiaomaisuusjärjestelyillä vuoden 2023 loppuun mennessä ja että ensisijaisena keinona valtuusto pitää tuloutuksia Etelä-Savon Energia Oy:stä. Lisäksi valtuusto valtuutti kaupunginhallituksen valmistelemaan Esen vähemmistöosuuden myyntiä siinä tilanteessa, että mainitut tuloutukset eivät riitä. Vielä valtuusto päätti ohjeistaa kaupunginhallitusta ja kaupunginjohtajaa jatkamaan keskusteluja Suur-Savon Sähkö Oy:n muiden omistajien kanssa omistajayhteistyön kehittämiseksi.

Kolme päivää myöhemmin 20.10. kaupunginjohtaja esitteli medialle vuoden 2023 talousarvioesityksensä. Talousarvioesitys sisältää Esen tuloutusten vaikutuksen alijäämätilanteeseen. Se osoittaa, että kun Esen lupaama 41 miljoonan euron tuloutus hyödynnetään, alijäämiä vuoden 2023 lopussa on silti 6,8 miljoonaa euroa.

On helppo nähdä, että Esen tuloutukset eivät riitä alijäämien kattamiseen. Tein virheen, kun lausuin ääneen tämän tosiasian. Tehtiin se johtopäätös, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei seiso tuoreen valtuustopäätöksen takana. Tottakai seisoo ja päätöksentekoprosessi etenee valtuuston määrittämää latua.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana olen vastuussa siitä, että kaupungin talous saadaan tasapainoon. Valtuustopäätös onneksi mahdollistaa sen. Yhdessä kaupunginhallituksen muiden jäsenten kanssa teen kaikkeni sen eteen, että pääsemme ylös suosta, jossa vielä nyt olemme.

Toin tiedotustilaisuudessa esille myös päättäjien yhteisen tavoitteen päästä kehittämään mahdollisuuksien Mikkeliä, kaupunkia, jonka talous on kunnossa, jonne halutaan muuttaa töihin, yrittämään ja asumaan, joka pystyy tarjoamaan kuntalaisille heidän tarvitsemansa palvelut, jossa vallitsee hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki ja josta me kaikki voimme olla ylpeitä.

Pirjo Siiskonen

Kirjoittaja on keskustalainen Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja.