Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kirkko ja oikaistu tiedotus

Seurakuntavaalien yhteydessä Länsi-Savo (LS 9.10.) haastatteli mikkeliläisten listojen edustajia. Allekirjoittanut edusti TTT-ehdokaslistaa. Artikkeli ilmoitti listan ”kristillisdemokraattivetoiseksi”. Pyynnöstä huolimatta toimitus ei heti halunnut oikaista virheellistä tietoa. Kysyin kaikilta listan 14:ltä muulta ehdokkaalta heidän puoluekantaansa. Heistä 11 ilmoitti, että ei kuulu mihinkään puolueeseen. Lista on itseasiassa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan vanhimpia ehdokaslistoja ollen olemassa ennen kuin puolueet virallisesti tulivat omilla tunnuksillaan.

Olen listalla nimenomaan, koska se ei ole minkään puolueen lista. Kyseessä on regimentti-oppi, kahden vallan luterilainen oppi. Valtio ja puolueet käyttää maallista valtaa ja hengellinen regimentti, missä kirkko käyttää hengellistä valtaa. Sekin tarvitsee hallintoa. Siinä jokaiselta ehdokkaalta vaaditaan jäsenkirjaa eli kastetodistusta. Tämä uutinen ei ollut ainoa kerta, kun seurakunnat joutuvat virheellisen uutisoinnin kohteeksi. Syitä siihen on monia.

Suuria rakennemuutoksia on pelätty.

Elämme jälki-kristillisessä yhteiskunnassa, jossa kristillinen tieto ohenee. Mielipiteistä tulee fakta-tietoa ja median kiusaus on vetää mutkat suoraksi tarkastamatta. Sensaatio ja kielteiset asiat kiinnostaa, mutta ei kirkon hyvä työ, kuten lähetystyön vaikutus, diakoniatyön näkymätön merkitys yhteiskunnalle ja lapsi- ja nuorisotyön ennaltaehkäisevä rooli. Unohtamatta kirkon kasvatustyötä koululaitoksen takana ja, että teologia on yliopiston perustajajäsen, ooppera on syntynyt kirkon helmassa, kirjallisuus ja kulttuuri on kristillisen kielen hapattamaa sekä luostarit panivat olutta ja viiniä janoisille.

Toinen syy on kirkon omaa vaikutusta. Monista työmuodoista huolimatta suuria rakennemuutoksia on pelätty, kirkollinen kieli on sievistelevää ja kirkko on ulkoistanut Raamattuopetuksen vapaille suunnille. Tiedon ohentuessa virheelliset käsitykset menevät läpi. Se ei näy ainoastaan median heikossa uskonto-lukutaidossa.

Kolmanneksi kirkkoa ei vielä ole riittävästi haastettu taloudellisesti. Siksi sillä on varaa ajaa ulos toisinajattelevia, kehua omaa taloutta ja enemmistöasemaa. Parasta mitä kirkolle voi tapahtua on, että sillä menee huonosti. Historia on opettanut, että silloin pitää pureutua omaan sanomaan.

Teuvo V. Riikonen

Kirjoittaja on mikkeliläinen toiminnanjohtaja, kirjailija ja Toinen toistaan tarvitsee -ehdokaslistan ehdokas seurakuntavaaleissa.