Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kirkko uusille raiteille

Olin 39 vuotta nuorisopappi Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Siinä on koko työurani. Tuon ajan Suomessa vallitsi yhtenäiskulttuuri. Kirkon oli helppo olla läsnä laitoksissa, yhteisössä, nuorten, lasten ja vanhusten elämässä. Nuortenleireille kokoontui urani aikana kuukausittain satakunta ihmistä. Sekin oli osa yhtenäistä kulttuuria. Kun meni minne tahansa, niin yhdeksän kymmenestä ihmisestä kuului kirkkoon.

Lisäksi tietomme esimerkiksi ihmisen seksuaalisuudesta ja sukupuolista oli silloin paljon vajaisempaa kuin nyt.

Oi niitä aikoja, mutta ne ajat ovat ohi. Menneeseen on turha haikailla. Se maailma on hävinnyt. Nyt Suomi on monikulttuurinen. Katsomusten kirjo on valtava: On uskonnottomuutta, monia uskontoja, monia tulkintoja jokaisesta uskonnosta, monenlaisia arvoja kannattavia ihmisiä. Myös yksilölliset valinnat kuuluvat tähän maailman aikaan. Kirkkoon kuuluvien määrä vähenee koko ajan. Vaan yksi asia yhä yhdistää – ihmisyys. Vanhoilla raiteilla saavuttiin päätepysäkille, mutta yhteinen ihmisyys merkitsee, että yhä kirkkoa tarvitaan, ja kirkko on ohjattava uusille raiteille.

Tässä tilanteessa kirkolle ja kristinuskolle on turmiollista, että uskontomme näyttäytyy ylimielisyytenä, muita parempana olemisena. Tällaisella epäkristillisellä työnäyllä ei ole tilaa uudessa maailmassa senkään vertaa kuin ennen on ollut. Virkamiesmäisesti ihmisiä ylhäältä päin holhoamisen on loputtava. Samoin on saatava loppumaan kristinuskon tulkinta, jossa uskoon tulleet pelastetut, muita paremmat ja arvokkaammat ihmiset julmistelevat seurakuntalaisille, miten heidän tulisi elää, luottamatta heidän kykyynsä tehdä itse valintoja omantuntonsa ja järkensä opastamana, niin kuin luterilaisuudessa perinteisesti opetetaan. Aika on ajanut tällaisen menon ohi.

Yhtä vähän hyväksyttävää on, että kirkko näyttäytyy ihmiskunnan etujoukkona, jossa ollaan eettisesti muita valveutuneempia, niin että kaikki väärin eläjät täytyy vaientaa ja saada muuttamaan mielipiteensä. Ja mikä tahansa mielipide muuttuu tällaiseksi omahyväisyydeksi, kunhan vain ollaan tarpeeksi kiihkeitä toimimaan sen puolesta, usko, isänmaallisuus, luonnonsuojelu ja niin edelleen.

Kun tietomme sukupuolen moninaisuudesta ja seksuaalisuudesta on kasvanut, vanhoilla raiteilla ajamista on sekin, ettei Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa saa vihkiä avioliittoon samaa sulkupuolta olevia pareja. Tuo syrjivä käytäntö voidaan lopettaa kirkkoneuvoston ja kirkkoherran päätöksellä.

Tarkkoja ohjeita siihen miten ja minne nykyisessä todellisuudessa raiteet rakennetaan ei kukaan voi vielä antaa. Avainasemassa näiden raiteiden suunnan määrittämisessä ovat seurakuntalaiset, seurakuntien viranhaltijat, vapaaehtoiset ja heidän tukenaan resurssien jakamisesta ja työmahdollisuuksista huolehtimassa seurakunnan valitsemat luottamushenkilöt.

Heikki Karasti

Kirjoittaja on rovasti ja Vanhat syntiveljet -listan ehdokas Mikkelin seurakuntavaaleissa.