Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Luontokato seis!

Jokaisen EU:n jäsenvaltion on jouluun mennessä tehtävä tarkka suunnitelma luontokadon pysäyttämiseksi. Sen on oltava konkreettinen ja alue alueelta nimetty. Selkeä muutos on tapahduttava vuoteen 2030 mennessä.

EU:lla on viisitoista osatavoitetta, joissa jokainen kansalainen osallistuu kokonaismuutokseen. Yksi tavoite kuuluu näin: ”Kaikilla yli 20 000 asukkaan kaupungeilla on [oltava] kunnianhimoinen viherryttämissuunnitelma.” Se tarkoittaa asfalttien minimoimista, puiden laajamittaista istutusta ja kaikkien istutusten suunnittelua ekosysteemejä vahvistamaan. Lajisto on käännettävä elpymissuuntaan, eläimet ja kasvit! Yllätys, yllätys: viherryttäminen ei tarkoita poliittisia vihreitä, vaan myös raudankovaotsaisten kansalaisten on otettava asia vakavasti.

Onko Mikkelillä viherryttämissuunnitelma? Ellei ole, sitä on alettava sekä suunnitella että toteuttaa yhtä aikaa. Vuoteen 2030 mennessä ehtii kiirettä pitäen tehdä jo monen moista:

Prisman laajennussuunnitelma perutaan kokonaan. Prisma laajetkoon (miksi laajentua? Parantakaa palvelua!) parkkialueelleen ja parkit alle.

Jokainen kerrostalo ja liikeyritys minimoi asfalttinsa ja istuttaa sekä kukkivia ja hedelmää tai marjoja tekeviä puita että muita. Samoin kukkivia ja marjovia pensaita niin, että koko kesän ajalle riittää kukintaa eli ravintoa sekä linnuille että hyönteisille.

Nurmikoille istutetaan puita ja osa muutetaan niityiksi kylvämällä luonnon kasveja ja antamalla niiden siementää.

Lehtipuhaltimia voi käyttää vain asfaltilla, jotta hyönteisten talvehtimista ei häiritä. Lehdet silputaan ja jätetään ravinnoksi. Samoin jätetään maahan poistettujen puiden juuristot! Jos lehtiä pitää siirtää, ne haravoidaan, vaikka nuoret miehet mielellään leikkivät hhrrr... puhaltimilla. Haravointi arvolle sopimatonta? Väitän, että puhaltimet myös hidastavat työtä.

Isännöitsijät ovat avainasemassa. He voivat kouluttautua uuteen ajatteluun, vanhat jäärät hallituksissa ovat menetetty peli. Ehkäpä asukkaat valitsevat uudenlaiset, viisaat hallitukset ja ovat muutenkin aktiivisia, ettei tuhoava yksinvaltius syö muutosta.

Eila Havo

Kirjoittaja on mikkeliläinen.