Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ehdotus reimareista

Olen kotoisin Saimaan saaresta ja jonkin verran seilannut näitä vesiä. Kun ihan ilman ennakkoajatuksia katsoo vesireittien opastusjärjestelmää eli reimareita ja kummeleita ynnä muita, niin onhan se luvalla sanoen ihan kökkö. Vaikka järjestelmä lienee satoja vuosia vanha (tai ehkä juuri siitä syystä), niin ei se ole käyttäjäystävällinen.

Ilmansuuntareimarit vielä jossain määrin ovat loogisia eli reitti kulkee itäreimarin itäpuolella ja niin edelleen. Niidenkin heikkous on se, että vastavalossa ja hämärässä voi olla vaikeaa erottaa merkit toisistaan. Mutta punaiset ja vihreät reimarit vasta hankalia ovat! Minulla on nyrkkisääntö, että punaiset eli punikit jäävät luonnollisesti vasemmalle puolelle. Mutta kun ajat toiseen suuntaan, niin punaiset pitääkin jäädä oikealle puolelle! Mistä tietää suunnan? No, siihen on monta tapaa. Satamaan päin mentäessä on oikea kulkusuunta, latvavesiin liittyy sääntö, jota en nyt edes muista ja niin edelleen. Mites kun mennään satamasta toiseen? Risteyskohdat?

Kun nyt arvostelen, niin minulla on esittää hyvä korjausehdotus. Ehdotus on hyvä siksikin, että kaikkia merkkejä ei tarvitse uusia, vaan voidaan edelleen hyödyntää. Jokaiseen reimariin kiinnitetään sopivankokoinen kolmiomainen levy, joka osoittaa väylälle päin! Tämä kertoo jo kaukaa profiilillaan, kummalla puolella väylä on. Sama idea, joka kertoo auton polttoainemittaristossa, kummalla puolella tankin korkki on. Hyvin suunniteltu levyke saadaan varmasti helposti kiinnitettyä paikalleen.

Mauri Valkonen

Kirjoittaja on puumalalainen.