Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | EU hyökkää Suomen metsiä vastaan

Lulucf, Red II, BD-strategia, metsästrategia, maaperästrategia, metsäenergian no-go -alueet, metsäkatosäädös, taksonomia ja ennallistamisasetus. Siinä arsenaalia, joilla Euroopan unioni hyökkää Suomen metsiä vastaan.

Kotimaassa viritellään samaan aikaan metsien käytön rajoitteita muun muassa kaavoituksen ja vesienhoidon varjolla. Näiden takana olevat toimijat EU:ssa ja Suomessa eivät näytä huomanneen, mitä Venäjän terroristinen sota Euroopassa tarkoittaa.

Se tarkoittaa varsinkin Suomessa metsien merkityksen kasvamista ennennäkemättömällä tavalla.

Metsä koskettaa meitä kaikkia.

Mikäli EU:n kaikki edellä mainitut toimet toteutuvat täysimääräisinä Suomessa, ollaan lähestymässä sadan prosentin rajaa. Pahimmillaan Suomeen ei jää lainkaan metsää, jonka käyttöä EU ei jollain tapaa rajoita.

Suomen hallituksen kanta on ollut oikeansuuntainen suhteessa EU:n suunnitelmiin, mutta liian löysä. Hallituskokoonpano ei mahdollista Suomen etuja puolustavan politiikan tehokasta tekemistä.

Onneksi eduskunnassa näyttää löytyvän lähes kaikki puoluerajat ylittävä ymmärrys, kuinka isoista ja vakavista asioista on kyse. Myös pääministerin ja valtionvarainministerin viime viikonlopun kommentit antavat toivoa paremmasta.

Metsä koskettaa tavalla tai toisella meitä kaikkia. Erityisen suuri merkitys sillä on Etelä-Savossa sekä koko Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Meillä ei ole pienintäkään syytä eikä varsinkaan varaa antaa siitä päätösvaltaa pois omista käsistämme. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Vesa Kallio

Kirjoittaja on MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja ja keskustan eduskuntavaaliehdokas.