Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Synnytyksestä synninpäästöön ja kaikki siltä väliltä

Kuopion kaupunki aikoo kokeilla yksinäisten vanhusten virkistämistä uusilla menetelmillä. Sallittakoon muistella vuosikymmeniä vanhoja tapahtumia.

Työaikalaki ei vielä 1960-luvulla koskenut maalaispoliisia. Maalaispoliisin ohjesäännön mukaan poliisi oli aina virantoimituksessa, kun oleskeli poliisipiirinsä alueella. Konkreettisia töitä tehtiin usein yhtä mittaa kelloon katsomatta. Pilke silmäkulmassa sanottiin, että "maalaispoliisin toimenkuvaan kuuluvat tehtävät synnytyksestä synninpäästöön ja kaikki siltä väliltä."

Palvelemassani eteläsavolaisessa Juvan poliisipiirissä kukin poliisimies vastasi pääasiassa noin 2 000 asukkaan alueesta. Kirjoittamaton ohjesääntö oli, että jokaisen poliisin tuli virkansa ohella muun muassa tarkkailla erityisesti yksin asuvien vanhusten vointia, auttaa heitä ja kertoa havainnoistaan kunnan sosiaaliviranomaisille.

Poliisimies tunsi onnistuessaan työn iloa.

Poliisi joutui lähes jokaisena arkipäivänä käymään omalla alueellaan. Samalla matkalla tuli poikettua mökeissään asuvia vanhuksia tervehtimässä ja kysymässä heidän vointiaan. Lumituiskujen jälkeisinä aamuina oli usein ensimmäisenä tehtävänä lakaista lumesta ulkoportaat ja tie ulkorakennukseen. Samalla tuli kannettua liiteristä sylillinen hellapuita keittiöön ja sytytettyä tulet tuvan uuniin sekä keittiön hellaan. Kahvia juodessa ja keskusteltaessa selvisi helposti vanhusten vointi.

Vanhuksista huolta pitäminen tuotti tyytyväisyyttä molemmin puolin. Vanhukset kokivat, että poliisitkin pitävät heistä hyvää huolta, ja ikävien asioiden kanssa tekemisiin joutunut, vuosien saatossa turhautunut poliisimies tunsi onnistuessaan työn iloa. Hyvät suhteet kansalaisiin säilyivät, ihmiset auttoivat poliisia yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidossa, rikosten ennalta estämisessä sekä selvittelyssä. Rikosten selvitysprosentti olikin monena vuonna sata eli kaikki pikkurikostenkin tekijät selvisivät.

Nykyiset poliisipiirit ovat useiden entisten läänien kokoisia. Poliisit eivät tunne alueensa asukkaita, eivätkä asukkaat poliisejaan. "Vanhan hyvän ajan" toiminta ei ole enää mahdollista. Varsinkin omaisuusrikosten selvitysprosentit ovat laskeneet alhaiselle tasolle. Vanhusten hoito on vielä pääosin kuntien vastuulla, mutta vastuu siirtyy ensi vuoden alussa hyvinvointialueille.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on entinen maalaispoliisi Kuopiosta.