Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Seurakuntavaalit säätävät kirkon suuntaa

Ensi viikolla alkaa ennakkoäänestys seurakuntavaaleissa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, valtaosa seurakuntalaisista jättää väliin sekä ennakkoäänestyksen että 20. marraskuuta tapahtuvan varsinaisen äänestyksen. Viime vaaleissa neljä vuotta sitten vain joka seitsemäs seurakuntalainen käytti Suomessa äänioikeuttaan.

Mikkelin hiippakunnassa ei päästy edes aivan tähän. Toki seurakunnittain vaihtelut olivat melko isoja.

Mistä alhainen äänestysinto johtuu? Osittain siitä, että moni niin sanottu tapakristitty ei taida kokea vaaleja – eikä ehkä seurakuntaakaan – itselleen merkitykselliseksi.

Yksi osoitus seurakuntavaalien vaisuudesta on ehdokasmäärien vähäisyys. Mikkelin seudulla Juvan seurakunnassa selvitään jopa ilman vaalia, kun ehdokkaita on niin vähän. Alueen seurakunnista ainoastaan Mikkelissä ehdokkaita on niin monta, että läpipääsy voi edellyttää aitoa kampanjointia tai laajempaa tunnettuutta.

Puumalassa ollaan uudessa tilanteessa, kun seurakuntalaiset pääsevät – tai näkökulmasta riippuen joutuvat – äänestämään osana Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaa. Puumalan seurakunta yhdistyy vuodenvaihteessa Mikkeliin. Jatkossa Puumalankin asioista päätetään siis isommalla kirkolla. Se kuinka hyvin Puumalan ääni jatkossa kuuluu, riippuu paljolti äänestäjistä. Ehdolla on viisi puumalalaista.

Lähes ainoa julkisuudessa näkyvä vaaliteema tuntuu jälleen kerran olevan suhtautuminenseksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Kysymykseen kytkeytyy laajempikin arvojen taisto vanhoillisten ja uudistusmielisten välillä.

Seurakuntavaaleissa äänestäjät valitsevat Suomen 354 seurakunnassa lähes 8 000 luottamushenkilöä. Nämä valitut sitten linjaavat omissa seurakunnissaan, miltä kirkon työ paikallisesti näyttää ja mihin suuntaan se kehittyy.

Vaikka seurakuntavaalit pohjimmiltaan ovat hyvin paikalliset, kyse on myös laajemmin evankelisluterilaisen kirkon suunnasta. Seurakuntien vaaleilla valitut valtuutetut pääsevät äänestämään siitä, ketkä maallikot nousevat kirkon ylimpään päättävään elimeen eli kirkolliskokoukseen. Kirkon linjan kannalta tärkeitä ovat myös piispojen valinnat, ja tässäkin seurakuntien valtuutetuilla on merkittävä rooli.

Äänestämättä jättäminenkin on aina valinta. Jos haluaa kirkkoon muutosta, mahdollisuus vaikuttaa on nyt. Toki äänestää saa myös muutosta vastaan.