Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Essotesta tuli kallis harha-askel

Nyt viimeistään luulisi sinisilmäisimmänkin Essoten poliittisen luottamushenkilön ymmärtävän, mihin vuonna 2018 otettu harha-askel johtaa. Kuluvan vuoden lopussa toimintansa lopettava Essote on vienyt Mikkelin seudun kunnat talouskurjimukseen. Mikkelin kaupunki ja Pertunmaa ovat käytännössä jo kriisikuntia.

Helpolla ei pääse oma Hirvensalmemmekaan. Vakaasta taloudenpidostaan tunnettu kuntammekin joutuu miettimään tarkkaan, kuinka selvitään Essoten villistä menokasvusta. Entistä tarkemman euron aika on meilläkin edessämme. Etelä-Savossa, kuten koko maassa, on lähivuosina edessä kuntaliitosten tsunami, jollaista ei olla aiemmin nähty. Tulevat vuodet kertovat, mikä on oman kotikuntani suunta. Itsenäisyys vai liitos?

Länsi-Savo kyseli kolmelta kunnanjohtajalta ajatuksia Essoten taloudenhoidosta ja palveluista. Taloudesta kaikki kolme, Mikkelin Halonen, Mäntyharjun Ollikainen kuten myös oman kuntani vs. johtaja Matilainen antoivat ehdot (neljä) Essotelle. Näiden kuntien virkamiesjohto on koko Essoten olemassa olon ajan ollut huolissaan kuntayhtymän taloudenpidosta. Kuntien valitsema Essoten poliittinen johto on sulkenut korvansa näille puheille. Tässä on nyt tulos. Miten se taloudenpito meni niin kuin teidän omasta mielestänne? Teidäthän oli valittu sinne kuntien edustajiksi.

Essoten palveluista samaiset kunnanjohtajat antoivat arvosanan kahdeksan. Mielestäni arvio antaa liian hyvän kuvan palveluista, ainakin Hirvensalmen osalta. Lääkärin ja hammaslääkärin lähipalveluiden osalta on ollut suuriakin ongelmia. Koulupsykologipalveluita ei ole saatu Essoten kautta. Ja mikä ihmeellisintä, Hirvensalmelaiset lapsiperheet ovat joutuneet hakemaan neuvolapalvelut jo vuosia naapurikunnista. Sotekustannuksemme ovat kuitenkin kohonneet Essoten aikana kolmella miljoonalla eurolla. Sillä summalla pyöritettäisiin kevyesti vuoden ajan kuntamme opetustoimea.

Jotta tämä ei menisi kokonaan synkäksi yksinkirjoitteluksi, niin tähän loppuun muutama positiivinen näkymä. Kunnallemme oli todellinen lottovoitto, kun pääsimme eroon Heikinniemen huonokuntoisiksi käyneistä sote-rakennuksista. Saimme uuden palvelutalon kylän keskustaan Attendon rakentamana, vaikka kokoomus, demarit, ja Essotenkin taholta, hanketta vastustettiin. Nythän kunnat pyrkivät kilvan eroon lähivuosina niiden rasitteeksi jäävistä sotekiinteistöistä.

Maakuntasote aloittaa ensi vuoden alusta. Jo nyt tiedetään, etteivät eurot riitä palveluiden turvaamiseen. Oma sotevaltuutettumme toivoi jossakin jutussa, että palvelut säilyisivät Hirvensalmella. Pelkän toivon varaan näitä asioita ei kannattaisi jättää. Aika näyttää, mistä palveluista karsitaan, ja mitä palveluita oman kuntamme hyvinvointiasemalta karsitaan. Pienet kunnathan ne ovat ensimmäisiä, joista palveluverkkoa supistetaan.

Pepe Hölttä

Kirjoittaja on Itsenäinenkuntaliike -yhteislistan kunnanvaltuutettu Hirvensalmelta.