Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi tuetaan hyvätuloisimpia?

Suomessa on käytössä kansainvälisesti poikkeava osinkoverojärjestelmä, jonka puitteissa listaamattomasta yhtiöstä voi tiettyjen ehtojen täyttyessä nostaa 75 prosenttia osingoista verovapaasti. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennus luokitellaan verotueksi.

Valtiovarainministeriö on todennut että tämä kyseinen verotuki oli vuonna 2019 noin 405 miljoonaan euroa ja vuonna 2020 noin 1,8 milardia. Ministeriön arviossa vuodelle 2023 se on 830 miljoonaa euroa.

Etelä-Savossa tämä verotuki tarkoittaa vuonna 2020 28,8 miljoonan euron verovapautta, joka jakautuu 3 313 suurituloisen kesken. Siitä Mikkelin osuus on 10,7 miljoonaa 1 077 henkilön kesken. Eli keskimäärin 9 944 euroa puhtaana käteen, joka vuosi! Uudenmaan alueella verovapaus oli 697,9 miljoonaa 67 475 henkilön kesken.

Tämä listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksen pitäisi olla kaikkien leikkauslistojen kärjessä, ei leikkaukset työttömyystuista tai muista pienituloisten tuet. Perustelu, että kyseisistä osingosta on jo maksettu vero yritysverotuksen yhteydessä on täyttä hämäystä. Jos todella näin ajatellaan, niin miksi meillä on vielä voimassa perintövero. Siitähän ne verot on maksettu useaankin kertaan.

Juha Saxberg

Kirjoittaja on hirvensalmelainen.