Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi leikataan valtion tukemasta toiminnasta?

Mikkelin musiikkiopisto näyttäytyy seudun asukkaille lasten ja nuorten harrastuksen mahdollistajana, ammattitaitoisten musiikkipedagogien keskittymänä, iloisena musiikin ja yhdessä tekemisen ja oppimisen kotipesänä sekä hienoja konsertteja tuottavana talona. Musiikkiopiston opetus on taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista – sopivan tavoitteellista, mutta uusien opetussuunnitelmien myötä myös hyvin joustavaa ja oppilaslähtöistä. Oppilaina on pääasiassa lapsia ja nuoria sekä nykyään myös aikuisia. Toimimme Mikkelissä, Mäntyharjussa, Juvalla ja Kangasniemellä. Myös Hirvensalmi kuuluu toiminta-alueeseemme. Musiikkiopistolla on riittänyt oppilaita, mutta iloisen musiikin tekemisen rinnalle on noussut huoli tulevaisuudesta.

Musiikkiopiston tulot muodostuvat valtionavusta, oppilasmaksuista ja toiminta-alueen kuntien maksamista kuntaosuuksista eli avustuksista, joiden suuruus määräytyy oppilaspaikkojen määrän mukaan. Laskennallinen kuntaosuus sopimuskunnissa on ollut jo pitkään 949 euroa per oppilas. Tälle olisi ollut viime vuosina korotuspaineita kustannustason nousun vuoksi, mutta summaa ei ole nostettu, koska Mikkelin kaupungin tiukka taloustilanne on ollut musiikkiopistonkin tiedossa. Yksi solistinen oppilas kustantaa opistolle vuosittain noin 3 430 euroa. Oppilaiden lukukausimaksut on haluttu pitää mahdollisimman edullisina ja harrastus näin kaikille saavutettavana. Jos Mikkelin kaupunki leikkaa kuntaosuuttaan, on edessä oppilaspaikkojen vähennys, lukukausimaksujen nosto ja pahimmillaan valtionosuuksien raju pieneneminen.

Mikkelin kaupunki leikkasi avustusta kuusi ja kolme vuotta sitten, yhteensä 39 000 euroa. Tämä tarkoitti oppilaskohtaisen tuen putoamisen alle 800 euron, jolloin oppilasmäärää Mikkelin toimipisteessä jouduttiin vähentämään. Kun oppilasmäärää vähennetään, pienenee myös vuosittainen opetustuntimäärä, minkä perusteella musiikkiopisto saa valtionapua.

Tällä hetkellä valtionapua tulee toimintaamme yli 1,1 miljoonaa euroa vuosittain. Vaikka Mikkelin kaupungin suunnittelema avustuksen leikkaus voi tuntua pieneltä (joko 10 prosenttia eli 34 680 euroa tai PaTu-ohjelmassa alun perin määritelty 20 prosenttia eli 69 360 euroa), jo 10 prosentin leikkauksella ajaudumme valtionavustukseen oikeuttavan opetustuntimäärän rajalle. Onko meillä varaa menettää seudulle tulevaa valtionapua? Kerrannaisvaikutuksen vaara kaupungin leikkauksissa on olemassa.

Oppilaspaikkoja on jo aiempien leikkausten vuoksi vähennetty. Olemme kuitenkin pitäneet huolta siitä, että meillä päätoimisena työskentelevällä henkilökunnalla on riittävästi työtä ja ettei musiikkia harrastaviin ikäluokkiin ole tullut liian suuria aukkoja.

PaTu-ohjelman 20 prosentin leikkaus avustukseen tarkoittaa käytännössä 73 oppilaspaikkaa, mikä puolestaan on kolmen opettajan kokoaikainen työ. Musiikkiopistolla on vaikutusta myös kaupungin – ja koko seudun – elinvoimaisuuteen työpaikkojen ja verotulojen myötä, meillä työskentelee 44 henkilöä.

Ymmärrämme taloudellisen ahdingon, mutta haluamme tuoda esiin lumipalloefektin, joka voi lähteä liikkeelle kaupungin avustussumman leikkauksesta. Samalla muistutamme musiikkiopiston merkittävästä työstä eri ikäisten oppilaiden kulttuurikasvatuksessa, ja siten koko seudun hyvinvoinnin sekä veto- ja pitovoiman eteen.

Marja Ikonen, Juho Puikkonen

Kirjoittajista Ikonen on Mikkelin musiikkiopiston rehtori ja Puikkonen apulaisrehtori.