Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kansankirkko tarvitsee kompromisseja

Kansankirkon pitää huomioida paremmin seurakuntalaisten enemmistön eli tapaluterilaisen ajatukset. Kirkon tulee olla avoinna kaikille ja laskeutua ihmisten keskelle ihmisarvon tunnustavana, ihmisten erilaisuuden hyväksyvänä, moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta edistävänä yhteisönä.

Kirkko menettää jäseniään prosentin vuosivauhdilla. Jäsenmäärä oli vuoden 2021 lopussa vähän alle 3,7 miljoonaa eli Tilastokeskuksen ennakkoväkilukuun suhteutettuna noin 66,5 prosenttia Suomen väestöstä.

Kirkko ei enää kosketa tai pääse ihmistä lähelle niin kuin ennen. Kirkkoon kuuluu kuitenkin edelleen enemmistö suomalaisista, ja se hoitaa useita yhteiskunnallisesti tärkeitä tehtäviä. Luterilainen kulttuuri ja tavat näkyvät monella tavoin suomalaisessa kulttuurissa.

Puhuttaessa esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista minusta kirkon tehtävä on osoittaa kaikille jäsenille ja ihmisille, että he ovat hyväksyttäviä ja samanarvoisia. Tarvitaankin eri tavalla ajattelevien kesken enemmän tahtoa kompromisseihin.

Kirkko tekee arvokasta diakonia-, lapsi-, nuoriso- ja lähetystyötä. Sillä on myös tärkeä asema syrjinnän ja rasismin vastaisessa työssä. Näihin tehtäviin on satsattava myös tulevaisuudessa. Minusta kirkon yksi tärkeimmistä tehtävistä on vahvistaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.

Kuntapuolen talousongelmat näkyvät seurakuntien arjessa. Jos resurssit eivät muuhun riitä, kirkon pitää pystyä heikompiosaisten auttamiseen ja huolehtimaan yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta.

Kansankirkon on pystyttävä paremmin vastaamaan ihmisten hengellisyyden tarpeeseen ja keskityttävä arjen seurakuntatyöhön.

Mäntyharjun seurakunnassakin on huutava pula vapaaehtoisista, jotka kävisivät yksinäisten vanhusten kotona. Uskon, että meillä kaikilla on edelleen tarve pysähtyä, hiljentyä ja pohtia elämän perimmäisiä kysymyksiä, tarve etsiä vastauksia.

Alpi Ripatti

Kirjoittaja on mäntyharjulainen Kotiseurakunta kuuluu kaikille -listan seurakuntavaaliehdokas.