Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Hymyily on vähentynyt, ongelmat eivät

Ryhmäkuvassa hymyt ylsivät korviin. Muistatteko, miten Mikkelin valtuustoryhmien puheenjohtajat jättivät lokakuussa 2021 yhteisen valtuustoaloitteen elinvoimaohjelman laatimisesta? Vuosi sitten kaupungin päätöksenteko näytti hetkittäin auvoisalta.

Joulukuussa 2021 viisi suurinta valtuustoryhmää järjesti tiedotustilaisuuden, jossa kehuivat toisiaan ja vakuuttivat päättäväisyyttä kaupungin talouden korjaamisessa. Valtuustoon toki tuotiin budjettiesitys, joka oli miljoonatolkulla alijäämäinen, mutta se luvattiin hoitaa kevään Patu-ohjelmalla.

Miltä tilanne näyttää nyt? Erilaisia säästöpäätöksiä on kyllä vuoden aikana saatu aikaiseksi, mutta yksituumaisuus, linjakkuus ja hyvä henki näyttävät kadonneen.

Kun valtuusto ensi maanantaina päättää tulevan vuoden budjetista, luvassa on monta äänestystä. Päätöstään odottelevat yhä vain ne samat kohteet, joista on jähnätty vuositolkulla: lentokenttää, kulttuurin avustussummia, Suomenniemen koulua, itäisen alueen koulujärjestelyitä...

Edelleenkään ryhmillä ei ole yhteistä visiota elinvoiman kehittämisestä. Edelleen otellaan siitä, kuinka Mikkeli saa palvelunsa järjestettyä riittävän tehokkaasti.

Jokaisella on pyhät lehmänsä. Niitä puolustaessa navettaa saa palaa rauhassa.

Minne yksituumaisuus sitten katosi? Jonnekin viime kevätkauden tuiskeisiin. Niihin kähinöihin, joissa yhtä aikaa pelattiin kaupunginjohtajaa lähtöruutuun ja yritettiin sopia käyttömenojen säästöistä.

Myös puolueiden sisäiset väännöt ovat koetelleet jaksamista. Demareilla tilanne kriisiytyi keväällä, mutta näyttää vähän jo tervehtyneenkin. Perussuomalaisilla ongelmat ovat päätyneet julkisuuteen vasta syksyllä, mutta kipuilua on ilmennyt aikaisemminkin.

Ensi maanantaina voi käydä niin, että kaupunginhallituksen puheenjohtajistossa useampikin nimi vaihtuu.

Mikkeli pääsee vuodenvaihteesta eroon yhdestä kestomurheesta, kun sote siirtyy valtion maksettavaksi. Samalla epävarmuus tulevasta vain kasvaa valtionosuuksiin tulevista leikkauksista johtuen.

Mikkeli on isojen päätösten edessä. Yksi isoimmista on energiaomistusten realisointi, jota ei voi loputtomiin lykätä.

Kapeammat hymyt riittävät, mutta tarve eteenpäin vievälle yhteistyölle ei ole kadonnut minnekään. Sitä tarvitaan vielä kipeämmin kuin vuosi sitten.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.