Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaihdokset olisivat riski

Länsi-Savo on lyhyen ajan kuluessa kirjoittanut useamman kerran perussuomalaisten Etelä-Savon ja Mikkelinkin käymistilassa, näkemyseroista, eroista ja tehtävien vaihtoon liittyvistä asioista.

Olen pisimpään Mikkelin perussuomalaissa toiminut politiikko. Olen kokenut ajat, jolloin luottamus perussuomalaisten tekemiseen oli pienen äänestäjäjoukon varassa. Meitä jopa välteltiin, olen kokenut sen jopa harjoittamassani yritystoiminnassa.

Viimeisissä kuntavaaleissa saimme kuitenkin Mikkelissä todellisen jytkyn: kuusi lisäpaikkaa, joka oli valtakunnankin tasolla suurimpia. Puolue oli saavuttanut luottamuksen äänestäjien parissa. Uskoisin, että äänestäjät kokivat myös Mikkelissä meidät viimeiseksi toivoksi talouden tasapainottamiseksi, koska muut puolueet olivat siinä pitkään epäonnistuneet. Vaalien jälkeen paikkaneuvottelut osoittivat myös, että muut puolueet olivat halukkaita yhteistyöhön kanssamme.

Mikkelin kaupunginvaltuustoon valittiin seitsemän perussuomalaista valtuutettua, joilla ei ollut kokemusta puolueen toiminnasta, eikä käytännön politiikasta. Useat olivat toimineet jo jossakin toisessa puolueessa saamatta siellä menestystä. Pääsy vaikuttamaan voi antaa mielikuvan, että nyt minä muutan kaikki asiat, ja aikaisemmin kaikki on tehty väärin, myös ”minä-persoona" astuu esiin.

Kokeneet perussuomalaiset politiikot ovat sanoneet puolueen kasvusta, että puolueen suurin vaara piilee puolueen sisällä. Koemme tätä keskustelua nyt Etelä-Savossa ja Mikkelissä. Toivon ja uskon, kun äänestäjät ovat antaneet valtakirjan, kunnioitetaan sitä eikä sorruta henkilökohtaisiin asioihin. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, joka vaatii yhteistyötä. Perussuomalaiset ovat asiakeskeinen realistinen ja tasapainoiseen talouteen tähtäävä puolue.

Reilun vuoden olen toiminut hallituksen varapuheenjohtajana Mikkelin kaupunginhallituksessa. Minut valittiin paikkaneuvottelujen jälkeen tehtävään neljäksi vuodeksi. Yhteistyö puheenjohtajien ja hallituksen sisällä on ollut vaikeista asioista huolimatta hyvähenkinen.

Valitettavaa on, että Satu Taavitsaisen luottamuksen arviointi erottaa koko hallituksen puheenjohtajiston. Se antaa spekuloinnin mahdollisuuden myös muidenkin puheenjohtajien kuin Taavitsaisen valintaan. Olisi äärimmäisen suuri riski lähteä vaihtamaan vahvasti talouden tasapainottamiseen ja energiaomistusten perehtyneet tämänhetkiset puheenjohtajat.

Uudelleen valinnat voisivat tuoda myös jääviyden hallituksen energiaomaisuuden käsittelyyn. Lisäongelman tuo vielä kaupunginjohtajan vaihdos, energiaomistuksen valmistelun osaaminen heikkenee ainakin hetkellisesti. Jos joskus pitää paikkansa sanonta ”jäitä hattuun" niin nyt.

Raimo Heinänen

Kirjoittaja on perussuomalainen Mikkelin kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.