Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Luonnon puolesta

Luonnolla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Luonnossa oleilu laskee tutkitusti verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Kaupungin kaavoituksessa tulisikin ottaa huomioon myös kaupunkiluonto. Tulisi välttää liian tiukkaa rakentamista ja liian steriiliksi muokattuja viheralueita. Puutarhat ja puistot siistitään usein liian siistiksi ja alueilta poistetaan kaikki risu- ja lehtikasat.

Tällainen toiminta on jo vähentänyt muun muassa siilikantaa. Siili ei löydä itselleen sopivaa talvihorrospaikkaa eikä siistiksi leikatulta nurmelta löydy siileille ruokaa. Pienen alueen jättäminen luonnontilaan auttaa sekä siilejä että hyönteisiä.

Metsien käsittelyssä jatkuvan kasvatuksen malli on luonnon monimuotoisuuden kannalta avohakkuuta järkevämpää. Avohakkuissa kärsivät useat eläimet, kuten metsätiaiset, joihin kuuluvat muun muassa kuusitiainen, hömötiainen ja töyhtötiainen.

Nämä kaikki tarvitsevat elääkseen metsää, josta löytyy myös lahopuuta. Pienen nokan avulla pesäkolon kovertaminen onnistuu vain lahopuuhun. Pysyäkseen talven hengissä nämä tiaiset joutuvat syömään oman painonsa verran ruokaa päivässä. Hyönteisravintoa löytyy lahopuista ja naavan kätköistä. Kun pesäpaikkaa ei talousmetsästä puupeltoineen löydy, alkavat tiaisilla huonot ajat.

Hömötiainen onkin taantunut noin vuosikymmenessä erittäin uhanalaiseksi, kun se aiemmin oli yksi yleisimmistä linnuista. Avohakkuu rikkoo tiaisten elinpiirin ja pakottaa ne lentämään yhä kauemmaksi löytääkseen ravintoa. Samalla niiden puolustus pettää ja ne ovat entistä alttiimpia petolintujen saaliiksi joutumiselle.

Aina kun ravintoketjusta poistuu yksi osa, poistuu myös sen tekemä työ monimutkaisessa järjestelmässä ja on mahdotonta arvioida mitä lajin poistuminen lopulta aiheuttaa. Yksikään eläin ei saisi kuolla sukupuuttoon meidän ihmisten tekemien ratkaisujen takia. Niin on valitettavasti jo käynyt.

Jarmo Lautamäki

Kirjoittaja on mikkeliläinen vihreiden kaupunginvaltuutettu ja villieläinhoitaja.