Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Parempaa kansalaisopiston toimintaa Hirvensalmelle

Mikkelin kansalaisopisto on unohtanut hirvensalmelaiset. Tällaiseen johtopäätökseen tulin, kun olen seurannut viime vuosina kansalaisopiston tarjontaa täällä Hirvensalmella. Kurssitarjonta on kausi kaudelta supistunut. Tänä syksynä saavutettiin pohjanoteeraus, sillä ainakin työikäisille suunnattu tarjonta on lähes nollassa. Toivottavasti katselen tilannetta liian harmaiden lasien takaa, jos totean, että ensi syksynä saavutetaan sitten se nollataso.

Mikkelin kansalaisopiston tulee järjestää kaupungin ja Hirvensalmen kunnan välisen sopimuksen mukaisesti vapaan sivistystyön periaatteiden mukaista koulutusta Hirvensalmella. Osapuolet ovat viimeksi sopineet asiasta siten, että uusi sopimus astui voimaan 2017.

Hirvensalmi maksaa kaupungille toiminnasta aiheutuvat kulut. Tällekin vuodelle kunta on varannut toimintaan 55 000 euroa. Saman verran on euroja tulossa ensi vuodellekin. Vuonna 2021 maksoimme opiston kursseista vain reilut 23 000 euroa. Tämäkin kertoo jo osaltaan karua kieltä opiston tarjonnan vähyydestä. Toiminta ei siis ole kuntamme euroista kiinni. Mistä kenkä sitten puristaa, Mikkelin kansalaisopisto?

Miksi esimerkiksi työikäisille aikaisempina vuosina järjestetty erilainen liikunta on tällä hetkellä lähestulkoon nollatilassa? Asiaa selitetään liian usein opettajien puutteella. Hirvensalmelle kun ei saada opettajia, vakuutellaan. Miksi ei? Olemmeko me maalaiset jotenkin ikäviä ja vaativia asiakkaita, ettei meitä kukaan halua tulla liikuttamaan? Vai onko sittenkin niin, ettei kaupungin päässä oikeasti haluta paneutua kuntamme tilanteeseen. Päästään helpommalla, kun todetaan opettajapula syyksi.

Kansalaisopistolla on mielestäni tärkeä rooli kuntalaisten monimuotoisen harrastustoiminnan toteuttajana ja kehittäjänä. Tämä rooli tulee korostumaan jatkossa.

Olen ymmärtänyt, että kansalaisopistotoiminnasta sopiminen ja sen toteuttaminen Hirvensalmella ovat olleet viime vuosina Mikkelin kanssa melkoisen hankalaa. Nähdäkseni tilanne kentällä on nyt sellainen, että on etsittävä uusia ratkaisuja. Yksi varteenotettava suunta voisi olla Mäntyharju. En tiedä olisiko Reissupitäjässä kiinnostusta tulla naapurikunnan toimijaksi, mutta ainakin asiaa kannattaa selvittää. Byrokratiaa olisi ehkä hieman edessä sopimuskuntaa vaihdettaessa, mutta varmasti tämäkin olisi selvitettävissä oleva asia. Tämänhetkinen kansalaisopistotoiminta ei ainakaan täytä tehtäväänsä ja tarvetta Hirvensalmella.

Pepe Hölttä

Kirjoittaja on Itsenäinen kuntaliike -ryhmän kunnanvaltuutettu Hirvensalmelta.