Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kaupunginjohtaja Halonen tööttäsi ilman sordiinoa

Suora ja selkeä puhe on valtuustosaleissa harvinaista. Sellaista kuuntelee mielikseen, vaikka asia olisi ikävää.

Maanantaina Mikkelin kaupungintalon salissa kenellekään ei jäänyt epäselväksi, mitä väistyvä kaupunginjohtaja ajattelee kaupungin päätöksentekokulttuurista.

Timo Halonen nimesi politiikan toimintamalleiksi syyllistämisen, uhriutumisen ja epäilyn. Luottamushenkilöiden keskeiseksi tunnetilaksi hän nosti epäluottamuksen.

Halonen savustettiin Mikkelistä pihalle valtapuolueiden kabinettipelillä, kun poliitikot halusivat tehdä muutoksen eteen edes jotain. Puheessa tulikin näkyväksi Halosen syvä pettymys siihen, kuinka pitkä, komea virkaura kuntajohtajana päätyy tällaiseen surkeaan episodiin.

Poliittisten päättäjien reaktiot Halosen puheeseen ovat vaihdelleet. Ylen haastattelussa valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtola (kok.) tunnisti Halosen esiin nostamat epäkohdat. Hän myönsi, että päätöksentekijöillä olisi peiliin katsomisen paikka.

Länsi-Savon livestudiossa vieraillut kaupunginhallituksen vastavalittu puheenjohtajisto suhtautui moitteisiin torjuvammin. Pirjo Siiskonen (kesk.) piti kaupunginhallituksen ilmapiiriä pääosin hyvänä. Jarno Strengell (sd.) taas käänsi katseita jo tulevaan.

Eteenpäin katsominen toki onkin tässä tilanteessa ainoa järkevä keino. Vaikka henkilövaihdokset ovat kipeitä niille, joihin osuvat, liittyy muutoksiin myös mahdollisuuksia parantaa.

Janne Kinnunen aloittaa Mikkelin kaupunginjohtajana tiettävästi tammikuun alussa. Myös kaupungin luottamushenkilöjohto on kokenut ison tuuletuksen, kun kaksi kaupunginhallituksen kolmesta puheenjohtajasta vaihtui maanantaina.

Jos päämajakaupungin poliittista kulttuuria ja päätöksenteon toimintatapoja halutaan kääntää oikeaan suuntaan, juuri nyt olisi sopiva hetki. Lähikuukaudet ovat tässä ratkaisevia.

Jos Mikkelistä löytyy poliittista johtajuutta, sopisi sitä nyt käyttää sen edistämiseen, että uuden kaupunginjohtajan aikana toimintatavat paranisivat. Ehkä Halosen katkeransävyiseen puheeseenkin kannattaisi vielä poliittisissa ryhmissä palata. Olisiko jotain opiksi otettavaa?

Yksi keskeinen asia tässä liittyy henkilöiden ja ryhmien toimintatapoihin. Keskinäisen luottamuksen pitää lisääntyä, jotta yhteistyöhön syntyy mahdollisuus.

Toisaalta tuloksia pitää saada aikaan. Mikkelissä strateginen, päämäärätietoinen päätöksenteko on hukassa. "Päätöksiä, joita ei aiota toteuttaa, on turha tehdä. Päätöksiä, joita pitäisi tehdä, ei pitäisi siirtää kerta toisensa jälkeen."

Hyviä alkuja.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.