Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kirkko muina miehinä

Seurakuntavaalien yhteydessä luodaan helposti mielikuvaa kirkosta, missä kaikki pitää muuttaa. Annetaan ymmärtää, että suvaitsevaisuus menee yhdessä asiassa. Ehdokkaat luokitellaan stereotyypeillä. Kirkon viestintä on valjastettu vaalikoneella vyöryttämään tätä mielikuvaa.

Haasteena jälkikristillisessä maailmassa on apologia eli uskon puolustaminen. Kirkon viestintä ei tavoita sen omaa hyvää työtä ja vapaa-ajattelijoiden aggressiivisen kampanjoinnin seurauksena se on siilipuolustuksessa. Kirkosta halutaan antaa tunkkainen ja ahdasmielinen kuva.

Tähän liittyy kirkossa käytetty kieli. Tiedämme, että eri-ikäisille puhutaan eri tavalla. Silti Raamatun kieli on vahvaa jopa rajua. Kun perinteinen postilla-kirjallisuus on rehevää ja vanhat virret pistää sukat pyörimään, niin kirkkoon on hiipinyt jättekiva jaksuhali -kieli, jossa kaikki tuntuu pahalta, uusia tilaisuuksia pitää mainostaa erikseen turvallisiksi, vaikka missään suntiot eivät käy kimppuun, vaan ehtoolliselle saa kaikki mennä vapaasti.

Toinen asia liittyy herätysliikkeiden ja kirkon virallisten lähetysjärjestöjen asemaan. Vaikka näissä toimii nimenomaan kirkon uskollisia jäseniä, heidät kyseenalaistetaan, lähetysmäärärahoja vähennetään ja syytetään suvaitsemattomuudesta. Kuitenkin nämä lähetysjärjestöt työskentelevät Afganistanin vuorilla, Kairon slummeissa, Kenian orpokodeissa sekä suljetuissa ja vaarallisissa muslimimaissa. Kun seurakuntien pitäisi seistä heidän takanaan, niin mielikuvat valjastetaan unohtamaan heidät.

Kolmanneksi kirkon todellinen olemus. Kirkon tie ei näytä hyvältä, jos ajatus on vain riisua kristillistä uskoa kuin sipulia kuori kerrallaan. Kirkon olemus on kärsivä Herra, vainotut kristityt ja menetetty maine. Tehtävä ei ole miellyttää, vaan olla omaan asiaansa uskova. Suurimpia hädän alaisia eivät ole äänekkäästi omaansa huutavat. Todella syrjäytyneet eivät seuraa lehtiä, lue vaalikoneita, keskustele verkossa, puolusta oikeuksiaan eikä tiedä mahdollisuuksistaan. Kristillinen kirkko on siellä, missä sitä ei odoteta. Puumalan perukoilla asti.

Teuvo V. Riikonen

Kirjoittaja on mikkeliläinen toiminnanjohtaja, kirjailija ja Toinen toistaan tarvitsee -ehdokaslistan ehdokas seurakuntavaaleissa.