Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kansalaisopisto toimii sopimuksen mukaan

Pepe Hölttä kirjoitti Länsi-Savon yleisönosastolla, että Mikkelin kansalaisopisto on unohtanut hirvensalmelaiset. Hölttä perusteli näkemystään sillä, että opiston tuntimäärä olisi Hirvensalmella pienentynyt ja että etenkin työikäisille järjestettyjä kursseja olisi selkeästi vähemmän kuin ennen.

On tietenkin harmillista, jos opiston toiminnasta Hirvensalmella on syntynyt tällainen käsitys. Väite volyymin laskusta erityisesti Hirvensalmella ei koronavuosia lukuun ottamatta kuitenkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi tänä vuonna Hirvensalmen tuntimäärä muodostuu aika tarkkaan sille tasolle, johon olemme sopimuksessa sitoutuneet.

Yhteistyösopimuksessa todetaan seuraavaa:

”Opisto tuottaa sopimuskunnalle opetusta vähintään sen tuntimäärän, joka on valtion viranomaisen opistolle viimeksi vahvistama laskennallinen valtionosuuteen oikeuttava tuntimäärä suhteutettuna sopimuskunnan asukaslukuun. … Jos osa tarjolla olevista kursseista ei toteudu vähäisen opiskelijamäärän tai jonkun muun syyn takia, ei opisto ole velvollinen järjestämään korvaavaa toimintaa. Näin ollen tuntimäärä voi teoriassa jäädä jonakin vuonna alhaisemmaksi kuin asukaslukuun suhteutettu valtionosuuteen oikeuttavien tuntien määrä.”

Asukaslukuun suhteutettu Hirvensalmen osuus valtionosuustunneista on ollut noin 650. Tämän vuoden aikana tuntimääräksi on muodostumassa 668. Pahimpaan korona-aikaan tällaiseen tuntimäärään ei tietenkään päästy, koska kursseja jouduttiin perumaan, mutta ennen koronaa Hirvensalmen tuntimäärä oli usein selvästi suurempi kuin sopimus edellytti.

Esimerkiksi vuonna 2019 tunteja oli 749. Tunneissa on tultu alas, mutta vähennys on tapahtunut melko tarkalleen samassa suhteessa kuin kansalaisopiston koko tuntimäärän väheneminen. Volyymia on viime vuosina pienennetty ensinnäkin valtionosuuksien supistumisen ja sittemmin myös Mikkelin kaupungin säästötoimien takia.

Hirvensalmen kanssa tehty sopimus ei velvoita meitä lisäämään Hirvensalmen tuntimäärää niin, että vastaavat tunnit pitäisi vähentää Mikkelin tarjonnasta. Tällainen ei olisi mikkeliläisten näkökulmasta muutenkaan mielekästä eikä tarkoituksenmukaista.

Mitä tulee työikäisille suunnattuihin liikunnan kursseihin, niin kurssien sisältöjä ja aikatauluja on valitettavasti jouduttu muuttamaan sen mukaan, miten opettajaresursseja on ollut käytettävissä. Opettajapula voi kuulostaa helpolta selitykseltä, mutta se on kuitenkin oikea selitys. Emme saa muussakaan toiminnassa aikatauluja tai sisältöjä suunniteltua aina omien toiveidemme mukaan.

Hirvensalmella on nimenomaan yritetty järjestää kursseja niin, että kuntalaisten toiveet aikatauluista ja sisällöistä otetaan huomioon, mutta tämä ei valitettavasti ole aina onnistunut. Tulevan kevään ohjelmamme on vielä osin työn alla, mutta tuo näillä näkymin jonkinlaista parannusta asiaan.

Hölttä sanoo lisäksi ymmärtäneensä, että kansalaisopistotoiminnasta sopiminen ja sen toteuttaminen on ollut Mikkelin kanssa viime vuosina ”melkoisen hankalaa”. En tunnista tästä väitteestä sen enempää opiston kuin Hirvensalmen kunnankaan toimintaa.

Sen sijaan olen Höltän kanssa täysin samaa mieltä siitä, että kansalaisopistolla on ”tärkeä rooli kuntalaisten monimuotoisen harrastustoiminnan toteuttajana ja kehittäjänä”.

Matti Laitsaari

Kirjoittaja on Mikkelin kansalaisopiston rehtori.