Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Äänestäjän luottamus vain paperia?

Osoitan asioihin varsin hyvin perehtyneenä äänestäjänä luottamukseni antamalla ääneni mielestäni parhaimmalle ehdokkaalle, jonka kykyihin ja osaamiseen luotan eniten suhteessa kyseessä olevaan luottamustehtävään. Siihen asti meneekin varsin hyvin. Se peräkylän mummokin on todennäköisesti vielä tässä kohtaa kärryillä ja varsin toiveikas, taloudellisestikin paremman tulevaisuuden suhteen.

Sitten tapahtuukin jotain odottamatonta, jopa kummallista, sen suhteen mitä ymmärrämme demokratiaksi. Ääniharava ei välttämättä saakaan saamansa luottamuksen mukaisia luottamustehtäviä, vaan ne annetaan yllättäen toisille, vähemmän ääniä saaneille.

Äänestäjinä jäämme huulet pyöreinä pohtimaan tilannetta, että onko meidän antamamme luottamus sittenkin vain paperia. Olemmeko todella niin väärässä kuin meidän annetaan tällaisella toiminnalla ymmärtää? Miksi äänestäisin enää seuraavissa vaaleissa? Luottamus "systeemiin" horjuu.

Mikkeli tarvitsisi ehdottomasti nyt osaavan ja kykenevän kansanedustajan tai mielellään useammankin ensi kevään vaaleissa pitämään sekä Mikkelin että koko Etelä-Savon puolia todellisella pelipaikalla. Nykyisessä hallituksessa pääkirkolla kuohuu, mutta niin näyttää kuohuvan myös Mikkelissä.

Niin kauan kuin puolueet käyttävät energiaansa sisäisiin valtataisteluihin, ne vieraantuvat äänestäjistään ja vieraannuttavat meidät äänestäjät uskosta aitoon edustukselliseen demokratiaan.

Nyt tussi kauniiseen käteen ja takaisin perinteisen ruutuvihkon tai fläppitaulun eteen. Kysypä itseltäsi, arvon luottamushenkilö tai ehdokas, mikä motiivi sinua aidosti ajaa edustamaan äänestäjiäsi, meitä veronmaksajia? Pystytkö oikeasti katsomaan heitä samalla myös silmiin?

Aira Hirvenlahti

Kirjoittaja on aktiivinen äänestäjä Mikkelistä.