Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Torstai toi neljä hyvää uutista

Torstai oli epätavallinen päivä. Silloin kuultiin muutaman tunnin sisällä neljä Mikkelin ja maakunnankin kannalta hyvää uutista.

Jokaisen asian eteen moni paikallinen vaikuttaja on lobannut ja vaikuttanut ministeriöissä, eduskunnassa ja muualla jopa vuosien ajan. Kiitos siitä!

1) Mikkeli sai 1,6 miljoonaa euroa harkinnanvaraista korotusta tämän vuoden valtionosuuksiin.

Tämä oli uutisista selkein! Kyse on silkasta rahasta, joka kaunistelee Mikkelin tämän vuoden tulosta. Kaupungin talousongelmien kokoluokasta kertoo, että 1,6 miljoonaa on tässä kuitenkin lähinnä kosmeettinen apu.

2) Mikkelin ja Lappeenrannan lentoasemien tueksi luvattiin ensi vuodelle yhteensä miljoona euroa.

Tämä on uutisista hyhmäisin! EU:n määräykset estävät suoran tuen lentokentälle, ja kyseessä onkin nyt eräänlainen direktiivin kierto. Tuki myönnetään nimellisesti matkailuhankkeiden tukemiseen.

Mikkelissä ei ole vielä tietoa, mitä tuella konkreettisesti voidaan tehdä ja miten se kenttää hyödyttää. Mikkelin kentän kannalta olennainen kysymys on yhä, miten sinne saataisiin luotua pysyvää toimintaa, joka toisi tuloja ja perustelisi kentän ylläpidon.

3) Etelä-Savon hyvinvointialue sai lupauksen Savonlinnan sairaalan jatkolle ja mikä parasta myös erillisrahoitukselle.

Tämä on uutisista se, jonka aihepiiri on aiheuttanut maakunnassa vuosien aikana eniten riitaa Mikkelin ja Savonlinnan seutujen välille! Kaksi keskussairaalaa on tälle väestöpohjalle paljon ja se näkyy kustannuksista.

Maan hallituksessa saatu poliittinen hyväksyntä rahoitukselle rauhoittanee vuoden alussa aloittavan hyvinvointialueen päätöksentekoa. Sillä on joka tapauksessa edessä säästökuuri, mikä tarkoittanee lähivuosina isoa mylläystä muun muassa terveyspalveluiden järjestämisessä.

4) Sote-uudistuksen liittyviä rahoituslakeja viilataan. Mikkelin seudun kannalta tärkeä muutos on, että kohtuus toteutuu, eli sote-yhtymän palkkaharmonisoinnin kulujen vaikutukset eliminoidaan vuosilta 2021–2022 laskettaessa kuntien tulevia valtionosuuksia.

Tämä on uutisista paitsi vaikeatajuisin myös merkittävin ainakin Mikkelin seudun kuntatalouksien kannalta! Jos muutos toteutuu sellaisena kuin ministeriön tiedote antaa ymmärtää, vaikutus pelkästään Mikkelin saattaa olla vuodessa kymmenen miljoonan euron luokkaa. Myös muissa Essoten kunnissa vaikutukset ovat isot.

Neljästä uutisesta vain ensimmäinen on sellainen, jossa rahojen voi sanoa olevan saletissa. Muut ovat vasta uutisia poliittisesta sovusta. Jännitettävää siis vielä riittää, kun odotetaan, missä muodossa hallitus saa päätökset toteutettua.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.