Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Löytyisikö päättäväisyyttä myös elintapamuutoksille

Venäjän hyökättyä Ukrainaan käynnistyi energiakriisi, joka on tunkeutunut jokaisen suomalaisen tajuntaan. Energian hinnannousu on saanut Suomalaiset säästämään energiaa ja nyt julkaistujen tietojen perusteella sähkön kulutus on laskenut vuodentakaiseen verrattuna 13,5 prosenttia. Tämä vaikuttaa merkittävästi sähkön riittävyyteen ja hintaan.

Herääminen sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiin on ollut hitaampaa. Hoitajapula, kustannusten nousu ja soteuudistus aiheuttavat samanlaisen uhkan todellisesta järjestelmän romahtamisesta kuin sähköverkkopuolella pahimmillaan pelätään. Me voisimme kansalaisina ja terveydenhuollon asiakkaina tehdä myös paljon itse sote-kriisin puhkeamisen estämiseksi.

Liikkumalla riittävästi, käyttämällä alkoholia korkeinaan kohtuullisesti, syömällä reilusti kasviksia ja vihanneksia, olemalla tupakoimatta ja välttämällä ylipainoa voisimme vähentää riskiä jopa kahdeksankymmentä prosenttia aikuisiän diabeteksen puhkeamiseen, paksu- ja peräsuolisyövän puhkeamiseen 40 prosenttia, lähes 90 prosenttia sepelvaltimotaudille ja 70 prosenttia iskeemisille aivotapahtumille.

Urheiluseurat ja yhdistykset liikuttavat satojatuhansia suomalaisia päivittäin vauvasta vaariin. Talkoo- ja yhdistystyö lisää myös ihmisen henkistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Tämän toiminnan taloudellinen vaikuttavuus on huomattava. Valtion tulee huolehtia omalta osaltaan, että näiden toimijoiden toimintaedellytyksiä ei heikennetä tulevaisuudessa tässä muuttuvassa maailmassa.

Jos eläisimme terveellisesti vähenisi sote-sektorin kuormitus huomattavasti ja rahat saattaisivat riittää nykyisen kaltaisen palvelutason ylläpitämiseen ja hoitoa tarvitsevien hoitamiseen. Elintavat ovat jokaisen vastuulla ja jokainen pystyy näihin omalta osaltaan vaikuttamaan. Tarvitsemmeko myös sote-puolella jonkinlaisen kriisin, joka vaikuttaa selvästi myös jokaisen suomalaisen omaan lompakkoon. Euro näyttää olevan vahva konsultti.

Oskari Valtola

Kirjoittaja on työterveyshuollon erikoislääkäri, Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Etelä-Savon aluehallituksen jäsen ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas.