Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Omaishoidon arki arvoonsa

Tällä viikolla vietämme omaishoitajaviikkoa. Omaishoitajat, joita Suomessa on noin 350 000, tekevät arvokasta ja merkityksellistä työtä. Pitkäaikaissairaan, vammaisen tai iäkkään omaisen tai läheisen kotona hoitaminen onnistuu vain omaishoitajan turvin. Omaishoito tuo huomattavia säästöjä yhteiskunnalle. Säästöjen on arvioitu olevan miljardeja euroja vuodessa. Suomi ei selviäisi sosiaali- ja terveystoimen kriisistä ilman omaishoitajia.

Omaishoidon merkittävimpiä asioita on omaishoitajan yksinäisyys ja jaksaminen. Monet omaishoitajista ovat itsekin ikääntyneitä tai työssäkäyviä. Omaishoitajalla on moninainen työkenttä. Jonot hoivakotiin ovat pitkät ja edes muutaman päivän lepohetket ovat hankalasti järjestettävissä.

Muistisairaiden määrä on voimakkaasti lisääntymässä, jolloin omaishoitajan arki muuttuu yhä haastavammaksi ympärivuorokautiseksi hoivatyöksi. Lapsiperheissä tarvitaan lapsen erityistarpeiden tunnistamista ja kasvun ohjausta.

Työikäinen omaishoitaja tarvitsee omaishoidon ja työnsä yhteensovittamisen järjestämisen sujuvaksi ja järkeväksi.

Suomeen tarvitaan omaishoito-ohjelma, jossa linjataan omaishoidontuen yhdenvertainen kehittäminen, riittävät, saavutettavat ja laadukkaat palvelut. Järjestöjen ja yhdistysten merkitys omaishoidon tukipilarina tulee turvata keskittymällä arjen käytäntöihin ja voimavaroja tukevaan toimintaan sekä rahoituksen takaamiseen.

Omaishoidon tukea koskeva lainsäädäntö tulee uudistaa ja kuormittavaa "paperisotaa" ja byrokratiaa vähentää. Omaishoitajan saamaa omaishoidon tukea tulee korottaa ja verotusta keventää tai poistaa se kokonaan. Omaishoito tarvitsee kokonaisvaltaisen tarkastelun tulevaan hallitusohjelmaan, jossa suoraviivaistetaan palveluprosessi ja kokonaisuus omaishoitajalähtöiseksi.

Jaana Strandman

Kirjoittaja on mikkeliläinen erityisopettaja, aluehallituksen jäsen ja perussuomalaisten kansanedustajaehdokas.