Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Arvot koventuneet Mikkelissä

Arvot, mitä ne ovat? Arvoja on tuhansia. Wikipedian mukaan yksinkertaistettuna arvoilla tarkoitetaan toivottua asiaa, suotavaa käyttäytymistä tai päämäärää. Ne kertovat myös mikä on meille tärkeää tai tärkeintä.

Arvot ovat Mikkelissä valitettavasti koventuneet, sanoisin jopa raaistuneet. Kun Mikkelin talous kyntää pohjamudissa ja rahaa on vähän jaettavissa, niin arvot nousevat eturintamaan. Monet perustavaa laatua olevat tärkeät arvot ovat olleet aiemmin hieman taka-alalla.

Nyt vähistä rahoista taistellaan ja se näkyy myös meillä Mikkelissä. Käytännössä arvojen ristiriitaisuutena, päättämättömyytenä ja asioiden pöydälle jättämisenä. Kuka on oikeassa ja kuka väärässä?

Mikkelin talouden elinvoiman parantaminen on tietenkin tärkeää. Sitä ei voi kukaan kiistää, mutta sivistysvaltioon kuuluu myös huolehtia sairaista, köyhistä ja syrjäytyneistä ihmisistä. Toteutuuko tämä enää Mikkelissä?

Kun terveys on menetetty, niin voiko subjektiivisesti ajateltuna muilla arvoilla olla suurempaa merkitystä? Ihmisten hyvinvointiin kuuluu myös vaikeammin mitattavissa oleva kulttuuri. Se on osa hyvinvointiamme. Ollaanko Mikkelissä tekemässä peruuttamaton päätös kulttuurin alasajosta? Tuleeko Mikkelistä lähitulevaisuudessa kulttuurityhjiö?

Vuodenvaihteessa aloittavat hyvinvointialueet. Silti kunnille jää edelleen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Panostus ennaltaehkäisevään työhön, kulttuurin tukien leikkauksista pidättäytyminen ja arvokasta työtä tekevien yhdistyksien tukien säilyttäminen on myös kunnassamme tärkeätä.

Onko Mikkeli jatkossakin kuolleiden seinien, hulppeiden fasadien rakentaja sekä elävien ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin purkaja?

Vesa Tikkanen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.