Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vähentämällä ylikulutusta hillitään ilmastonmuutosta

Ilmastotoimien toteutukseen keskittyvän YK:n huippukokouksen COP 27:n anti Egyptin Sharm el-Sheikhissä 7.–8. marraskuuta 2022 jäi laihaksi.

Ilmastotoimissa ratkaisevia eivät enää olekaan YK-kokoukset, vaan pitkälti se, miten yritykset saadaan investoimaan vihreään siirtymään. Ja siihen taas vaikuttavat kuluttajat eli me kaikki. (HS pääkirjoitus 22.11.).

Suurin syy kasvihuonekaasupäästöjen kasvuun on maapallon liika kansoitus, eli meitä on noin kahdeksan miljardia ja, että kulutamme enemmän kuin mikä on maapallon kyky tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasuja.

Päästöjä aiheuttavat eniten liikenne, asuminen ja ruoantuotanto. Maailman vuotuinen ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jolloin ihmisen ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin. Viime vuosina se on ollut heinä-elokuun vaihteessa. Suomalaisten vuotuinen ylikulutuspäivä on ollut huhtikuun alussa.

Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään vähentämällä yksityisautoilua ja lentämistä, kävelemällä tai pyöräilemällä lyhyet työmatkat ja suosimalla julkista liikennnettä siellä, missä se on mahdollista, huolehtimalla asuntonsa energiatehokkuudesta ja siitä, ettei asunto ole liian suuri sen asukkaiden lukumäärään nähden, käyttämällä lämmitykseen sekä ajoneuvoihin uusiutuvaa energiaa ja kannustamalla naapureita tekemään samoin.

Me voimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan myös vähentämällä eläinperäisten tuotteiden, etenkin punaisen lihan syöntiä ja siirtymällä kasvispanotteiseen ruokavalioon. Keskivertosuomalainen syö lihaa noin 79 kiloa vuodessa. Suurin eläintuotantoon liittyvä ongelma on sen suuri maan tarve. Nauta tarvitsee 20 grammaa kasvisproteiinia tuottaakseen yhden gramman proteiinia naudanlihan muodossa. Kun kaupan lihatiskillä asiakkaat vähenevät, myös lihan tuottaminen vähenee ja se muuttuu kasvispainotteiseen suuntaan.

Maatalouden hiilidioksidi-, metaani- ja typpioksiduulipäästöt Suomessa vuonna 2020 olivat hiilidioksidiksi muutettuna 6,4 miljoonaa tonnia, 14 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Päästöt eivät ole vähentyneet 20 vuoteen. (HS 7.9.2021).

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä voidaan parhaiten alentaa poistamalla turvepeltoja viljelyskäytöstä, sillä ne aiheuttavat maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä noin 60 prosenttia, vaikka turvepeltoja koko Suomen peltopinta-alasta on vain noin 10 prosenttia. Jos turvepeltoa ennallistetaan hehtaari, se vähentää päästöjä jopa 13 henkilöauton vuosipäästöjen vastaavan määrän päästöjä.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on kuopiolainen.