Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Itä-Suomen suurin tuulipuisto luo uskoa muutokseen

Niinimäen tuulipuiston toteutuminen Pieksämäelle on hieno uutinen. Ankenevassa taloussuhdanteessa ja keskellä energiakriisiä hanke luo uskoa siihen, että eteenpäin täällä kaikesta huolimatta mennään.

Jo Pieksämäen aluetalouden kannalta kyse on mittaluokaltaan huomattavasta kokonaisuudesta. Tuulipuistosta tulee kaupungin historian suurin yksittäinen investointi. Pelkästään kiinteistöverotuotot kartuttavat kaupungin kassaa noin 800 000 eurolla vuosittain.

22 tuulivoimalan puisto on valmistuttuaan Itä-Suomen suurin. Reilun 145 megawatin voimalan toteuttaa OX2-yhtiö. Sen rahoittavat energiayhtiö Helen ja Ålandsbankenin rahasto.

Tuulivoiman mahdollisuuksista on puhuttu pitkään. Etelä-Savossa hankkeet ovat silti jääneet tähän mennessä lähinnä puheiksi. Toivoa sopii, että järkeviä paikkoja voimaloille löytyy pian lisää muualtakin. Ihan joka paikkaan myllyt eivät sovi, mutta kyllä tänne useampikin puisto hyvin mahtuu. Alan teollisuuttahan ainakin Mikkelissä on ollut jo pitkään.

Ehkä tässä saadaan jopa nähdä niin sanottu ketsuppipulloilmiö. Eli kun tulppa aukeaa, niin tulee kerralla sitten kunnolla. Viime kuussa maakunnallinen Suur-Savon sähkö jo kertoi suunnittelevansa ensimmäistä omaa tuulipuistoaan. Se tosin humisisi maakuntarajan ”väärällä” puolella Luhangassa. Ilahduttavasti maakunnassa on tänä vuonna kuultu edistysaskeleista myös aurinkosähköpuistojen rakentamisessa.

Käynnissä oleva energiamurros merkitsee fossiilisten polttoaineiden korvautumista uusiutuvilla. Venäjän aloittama sota Ukrainassa kiihdytti tätä tarvetta, vaikka isompi syy tietysti on ilmastonmuutos. Pidemmällä aikavälillä sekä tuuli- että aurinkosähkö kytkeytyvät niin sanottuun vetytalouteen, joka edellyttää suuria määriä edullista ja päästötöntä sähköä.

Itäisessä Suomessa tuulivoiman rakentuminen on ollut muuta maata hitaampaa ja yhtenä syynä tähän pidetään Puolustusvoimien nihkeyttä. Tuulivoimalat häiritsevät armeijan tutkia ja siksi lupia voimaloille ei ole aina saatu. Puolustusvoimissa vakuutellaan, että tahtoa asian ratkaisemiseksi löytyy. Itäisen Suomen tulevaisuuden kannalta tällä on valtava merkitys. Etenkin jos vetytalouden lupaukset realisoituvat.