Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Huomioitavaa energian säästäjille

Vuosikymmenet on omakotitalot rakennettu niin sanotulla matalaperustuksella. Tarkoittaa, että perustusten anturoita ei viedä routarajan alapuolelle vaan jätetään ylemmäksi routivaan maahan.

Perustustapa lähtee siitä, että salaojilla ja sokkelin ulkopuolisilla eristeillä estetään maan routaantuminen sokkelin alta. Tämä yksin ei riitä. Tarvitaan vastavoima. Vastavoima lähtee siitä, kun ulkona on pakkasta ja talon sisällä on lämmintä. Nyt lämpö pyrkii niin sanottuna lämpöhäviönä kulkeutumaan lattioiden kautta sokkeleiden alle. Syntyy stabiili tilanne. Sisältä tuleva lämpö estää ulkoa tulevan pakkasen etenemisen anturoiden alle. Ei synny routavaurioita.

Talon muodolla on väliä. Mikäli on L-muotoinen talo, jossa toisessa osassa on autotallit ja varastot. Moni on lähtenyt säästötoimissaan jättänyt autotallin kylmäksi. Näin eliminoituu lämmön vastavoima ja riski routavaurioille on olennainen. Siis kaikki talon tilat, jotka on tarkoitettu lämpöiseksi, pidetään lämpöisenä. Säästö hoidetaan lämpötiloja alentamalla.

Matti Paajanen

Kirjoittaja on mikkeliläinen rakennusmestari.