Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Talouden sumeat näkymät hiljentävät asuntorakentamista

Ruoka kallistuu, energialaskut hirvittävät, asuntolainojen korot nousevat. Ei ihme, etteivät ihmiset ole juuri nyt kovin innoissaan asunnonvaihdosta.

Kiinteistömaailma-ketju kertoi marraskuun asuntokaupan jääneen sen osalta kolmanneksen tavanomaisen marraskuun kauppamääristä. Samansuuntaista viestiä on kuultu eri tahoilta jo jonkin aikaa.

Mikkelissä on viime aikoina rakennettu uusia asuntoja kohtalaisen paljon. Nyt rakentajatkin pistävät jarruja päälle. Kun ennakkomarkkinoinnissa ei riittävä kiinnostusta ilmene, aloittamisia lykätään.

Länsi-Savo kysyi marraskuun lopulla paikallisten rakentajien kuulumisia. Kommenteissa toistuivat samankaltaiset asiat: kauppa on vaimeaa, kysyntää ei ole, ostopäätökset venyvät.

Yhtiöiden ja asunnon ostajien kannalta varovaisuus on tietysti perusteltua. Seudun elinvoiman ja tulevaisuuden kannalta uudis- ja korjausrakentamisen hidastuminen on silti valitettavaa. Myös alan työllisyydessä tämä näkyy pian.

Tilastokeskus mittaa säännöllisesti suomalaisten käsityksiä omasta taloudestaan ja koko maan taloustilanteesta. Marraskuuta koskevassa kuluttajabarometrissa kuluttajien arvio oman taloutensa tilasta oli synkempi kuin yhdessäkään aiemmassa mittauksessa. Samaan aikaan odotukset oman talouden sekä Suomen talouden kehityksestä olivat hyvin heikot.

Vielä vuosi sitten tyypillisin asuntolainojen viitekorko oli negatiivinen. Nyt 12 kuukauden heliborin korko on lähes kolme prosenttia. Jos asuntolainaa on parisataatuhatta euroa, muutos on melkein 500 euroa kuussa. Pitkään matalana pysytelleet korot tuudittivat monia väärään turvallisuuden tunteeseen. Isojakaan lainoja ei pelätty ja korkosuojaukset saattoivat jäädä tekemättä.

Korkojen, hintojen ja taloustilanteen kehityksen ennakointi on nyt tavallistakin hankalampaa. Euroopan ja maailman turvallisuustilanne vaikuttaa siihen poikkeuksellisella tavalla. Kuten on huomattu, muutokset voivat olla nopeita suuntaan tai toiseen.

Asunnon ostajan kannalta harkintaa korostuu. Toisaalta tavallinen elämä jatkuu näissäkin oloissa. Työpaikkoja vaihdetaan, parisuhteita solmitaan ja puretaan, lapsia syntyy. Kun elämäntilanteet muuttuvat, pitää olla rohkeutta tehdä myös asumista koskevia päätöksiä.