Etelä-Savon hyvinvointialueen historian ensimmäinen budjetti on saatu valmisteltua. Aluehallitus hyväksyi budjetin osaltaan keskiviikkona. Nyt talousarvio odottaa aluevaltuuston päätöksiä.
Budjettiesitys on 35 miljoonaa euroa alijäämäinen. Siksi aluehallitus esittää myös sopeutusohjelman käynnistämistä. Jos ja kun valtuusto tämän hyväksyy, jo kevättalvella tiedetään viranhaltijoiden esitys siitä, millaisella suunnitelmalla lakisääteiset palvelut saadaan hoidettua, mutta samalla säästettyä.
Terveessä taloudenpidossa alijäämäiset budjetit eivät ole hyväksyttäviä. Nyt kuitenkin eletään poikkeustilanteessa sekä menojen että tulojen osalta. Vuodenvaihteessa aloittava hyvinvointialue saa ongelmat ja rakenteet perintönä Essotelta, Sosterilta ja alueen kunnilta. Valtion rahoituksen osalta taas tilanne on hyvin epävarma ja epäselvä.
Pari viikkoa sitten kuultiin hyvä uutinen siitä, että valtiolta tulisi erillistä rahoitusta Savonlinnan sairaalan ylläpitoon. Tämänkin osalta lupauksen luonne ja yksityiskohdat ovat avoinna.
Etelä-Savo ei ole hyvinvointialueen talousmurheiden suhteen yksin. Joka puolella tuskaillaan vastaavien ongelmien kanssa.
Akuutit säästöohjelmat pitää tietysti hoitaa. Pidemmällä aikajänteellä isompi kysymys on koko sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmän toimintakyky. Ikääntyvä väestö tarkoittaa lisääntyvää kysyntää, mutta samaan aikaan rahoituspohja ohenee.
Etelä-Savossa jo Essoten ja Sosterin perustaminen liittyi tehokkuuden hakemiseen. Siihen ei päästy, mitä tavoiteltiin, ja hyvinvointialue joutuu jatkamaan viisasten kivien etsimistä. Käytännössä kyse on esimerkiksi palveluverkosta, digitaalisten palveluiden massiivisesta lisäämisestä ja tietojärjestelmien kautta tulevista hyödyistä.
Terveydenhuollossa tärkeää olisi saada nimenomaan perustason palvelut kuntoon, jotta kalliin erikoistason hoidon tarve pysyisi kohtuullisena.
Myös työvoimapula tuo vakavia ongelmia. Pari viikkoa sitten Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja arvioi yksikantaan (HS 28.11.), ettei nykyisiä sote-palveluja voida ylläpitää, koska hoitohenkilöstö ei riitä siihen. Uhka koskee koko maata ja mitä suuremmassa määrin myös Etelä-Savoa.