Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kodinkoneiden sähkönkulutuksesta virheellistä tietoa

Länsi-Savossa 30.11. oli näyttävä juttu erilaisista kodinkoneiden sähkönkulutuksista. Otsikossa oli kerrottu, että yhden 4K-elokuvan katselu voi viedä sähköä saunakiukaan verran. Kirjoitus on herättänyt keskustelua ja hämmästelyä eri puolilla ja siitä syystä on paikallaan tuoda esille muutamia faktoja.

Kirjoituksessa käsiteltiin eri laitteiden sähkönkulutusta ja annettiin vinkkejä sähkön säästämiseksi.

Kuluttajalle on jutusta jäänyt sellainen mielikuva, että teräväpiirtotelevision katselu on verrannollinen sähkösaunassa käyntiin. Kun tarkastelussa on siis kodin laitteet, niin tästä ei todellakaan ole kysymys.

Televisio ei missään muodossa kuluta sähköä kahdeksan kilowatin kiukaan verran. Ei plasmatelevisio, eikä edes 85-tuumainen televisio kuluta kuin murto-osan kiukaan tehosta eli aina alle kymmenen prosenttia, normaalisti 1–2 prosenttia.

Tuo suuri kulutusväittämä oli peräisin professori Jukka Mannerilta, jonka laskelmassa ei edes ollut ollenkaan mukana televisiota, vaan matkapuhelinverkon jossain määrin teoreettinen laskelma, jonka oikeellisuuteen en nyt ota kantaa. Petteri Järvinen on blogissaan pyöritellyt aihetta ja lopputulemana päätynyt siihen, että energiaa kuluu tukiasemissa suunnilleen saman verran koko ajan riippumatta siitä, liikkuuko dataa vai ei.

On väärin syyllistää kuluttajaa tietoverkkojen energiankulutuksesta, koska sitä energiaa kuluu yhtä paljon riippumatta siitä, että katsotko televisiota vai et.

Näissä jutuissa käsitellään usein sähkön säästämistä, mutta unohdetaan, että meidän tulee säästää energiaa. Sähkö on vain yksi energian muoto. Ei ole mitään säästämistä, jos säästää sähköä, mutta samalla muuta energiaa kuluu vastaavasti enemmän. Toki juuri tällä hetkellä on tärkeää säästää nimenomaan sähköä, mutta yleensä tulisi säästää energiaa.

Eli täytyy ottaa huomioon, että kodinlaitteiden energia tulee lämmöksi huoneeseen. Toisin sanoen energiaa ei periaatteessa mene yhtään hukkaan. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos lämpötila huoneessa nousee yli sen, mitä asukas pitää tarpeellisena.

Olisi todella tärkeää välittää oikeaa tietoa, sillä muutoin hyvä asia saattaa kääntyä itseään vastaan. Kotitaloudessa energiaa voi oikeasti säästää esimerkiksi alentamalla lämpötilaa tai vaihtamalla ulkovalot ledeiksi tai käyttämällä vähemmän lämmintä vettä

Mauri Valkonen

Kirjoittaja on mikkeliläinen tietoliikenneinsinööri.