Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lumenaurauskin muuttuu ongelmaksi tyhjenevällä maaseudulla

Huoli energian hinnasta ja riittävyydestä yhdistää tänä talvena suomalaisia. Syvän maaseudun asukkailla riittää tämän lisäksi vielä muitakin murheita.

Sivukylillä ei pitänyt olla enää mitään menetettävää koulun, kaupan ja joukkoliikenteen lakkauttamisen jälkeen. Toisin on kuitenkin käynyt, kun uusin uhka iskee suoraan tieverkkoon.

Kysymys ei ole alemman tieverkon huonosta kunnosta – sen kanssa on pakon edessä opittu elämään. Romahtamaisillaan oleviin siltarumpuihin ja syviin routakuoppiin on jopa tulossa apua ylemmältä taholta, kun korjauskustannusten valtionosuuksia ollaan korottamassa merkittävästi.

Yhteiskunta on herännyt huomaamaan, että alemmalla tieverkolla on merkitystä huoltovarmuuden ja maanpuolustuksen kannalta.

Tulevaisuuden tienparannusmäärärahat eivät kuitenkaan paljoa lohduta, jos lumimyräkkä luo ajoväylän umpeen, eikä auraajasta ole tietoakaan. Maaseudun asujaimiston vanhetessa ja harvetessa kun vähenevät myös koneurakoitsijat.

Maanteiden ja katujen ohella Suomessa on noin 370 000 kilometriä yksityisteitä. Näiden väylien varrelle sijoittuu noin 30 000 yritystä, 40 000 maatilaa ja 250 000 omakotitaloa sekä päälle vielä kesämökit ja metsäpalstat. Osakkaista koostuvat tiekunnat järjestävät aurauksen haluamallaan tavalla. Yhteiskunta ei siihen puutu kuin korkeintaan yleisen tieavustuksen kautta.

Koneyrittäjiä on vuosi vuodelta vaikeampaa saada kiinnostumaan pienten yksityisteiden lumitöistä. Työnkuva edellyttää vahvaa sitoutumista, vaikka auraustarpeen määrää ja tulevia ansioita ei voi lainkaan ennakoida. Ei olekaan ihme, että aurauskaluston omistajat keskittyvät mieluummin tuottoisampiin toimeksiantoihin säännöllisenä työaikana.

Läheskään kaikki maaseudulla asuvat eivät omista omaa traktoria tai ehdi sitä aamuisin käyttää. Tuhannet kaupan, teollisuuden ja hoiva-alan ammattilaiset kiitävät pikkuteitä myöten työpaikoilleen kilpaa kellon kanssa.

Tiensä tarvitsevat avoimiksi myös ne lukuisat vanhukset, jotka ovat kotipalvelun asiakkaita. Seuraukset voivat olla kohtalokkaita, jos lääkkeet jäävät ottamatta ajallaan.

Pahimmassa tapauksessa maaseudun kurjistumiskierre kiihtyy entisestään, kun omakotiasujien talot tyhjenevät liikkumisvaikeuksien vuoksi. Jäljelle jääneet miettivät mielessään, mihin heidän oma olemisensa lopulta katkeaa.

Yhteiskunta on herännyt huomaamaan, että alemmalla tieverkolla on merkitystä huoltovarmuuden ja maanpuolustuksen kannalta. Hyvän sään aikana kannattaa miettiä, miten näiden teiden talvikunnossapito voidaan turvata kaikkialla.