Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sain hepulin ryhmärahasta

Jo, että minä hepulin sain… tietenkin omaa syytäni. Jokainen valistunut kansalainenhan lukee kaiken uuden lainsäädännön kannesta kanteen, ettei tulisi ikäviä yllätyksiä. Tämä jäi minulta tekemättä sotepalveluja koskevan lakipaketin valmistuttua. Siis oikein laissa säädetty ryhmäraha oli minulle tuntematon käsite tähän aamuun (13.12.2022) saakka. Kahvi meni väärään kurkkuun.

Olin vuosikausia kuvitellut, että valtakunnan poliitikot kehittävät lainsäädäntöä, minkä avulla turvataan toimivat ja tasapuoliset terveys- ynnä muut palvelut kaikille kansalaisille. Olin väärässä. Ensimmäinen konkreettinen luomus oli hyvinvointialuekohtainen puoluetuki, mikä realisoituu ensimmäisenä. Tätä taustaa vasten ymmärtää helposti, miksi alueita piti muodostaa mahdollisimman paljon. Onhan alueita hieman vähemmän, kuin kuntia, mutta vähemmälläkin olisi pärjätty.

Terveydenhoito, pelastustoimi, vanhuspalvelut ynnä muut ovat luonteeltaan vahvasti ammattilaisten hoitamaa asiantuntijatyötä. Tähänkin asti armottomassa työpaineessa toimivan ammattilaisarmeijan taustalla on häärinyt kirjava joukko luottamushenkilöorganisaatioita, minkä ylläpidosta ovat vastanneet kunnat erilaissa kombinaatioissa. Näiltä organisaatioita poliitikot eivät ole uskaltaneet rahastaa puoluetukea. Maksajat ovat olleet liian lähellä.

Kun järjestelmä siirrettiin valtion maksettavaksi, kaikenlainen häveliäisyys hävisi. Kyllähän valtio maksaa hyvät asiat. Eihän se ole keneltäkään pois. Asiasta päätettiin yksissä tuumin ja kirjattiin lakiin. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että kokonaisuudessa ajatellen kyseessä on todella pieni summa, mutta sen perusteilta puuttuu moraali. Varsinkin kun lukee Länsi-Savosta rahan hakijoiden perusteluja varojen käytölle.

Rahaa haetaan poliittisille ryhmille koordinaattoreiden, sihteereiden (hyvinvointisihteerit?) palkkaamiseen, omaan ja asiakkaiden koulutukseen ja niin edelleen. Perusluissa unohtui mainita vain ”kaikkiin hyviin asioihin”. Puolueiden edustajien vastauksissa haiskahtaa selittämisen maku. Ei olla oikein varmoja mihin rahat tungetaan. Etelä- Savossa jaettavalla summalla olisi palkattu monta täyspäiväistä hoito- ynnä muuta vastaavaa henkilöä. Näitä kansalaiset kaipaavat.

Poliitikkojen perusteilta on helppo vetää matto jalkojen alta. Olemme valinneet teidät päättämään hyvinvointialueen asioista siksi, että oletimme teillä olevan taito ja kyky vastata luottamukseemme. Teillä on lähellänne laaja asiantuntijajoukko, jolta kysyä tarvittaessa. Vielä absurdimpaa ovat väitteet asiakkaiden, siis kansalaisten kouluttamisesta. Osaamme kyllä jonottaa palveluihin ilman koulutustakin.

Maakunnan väki haluaa tehokasta palvelua hyvinvointialueelta, ei seminaareja ja koulutustilaisuuksia. Olen todella pettynyt, että olemme valinneet sellaiset luottamushenkilöt päättämään palveluistamme, että ensimmäisenä heidät on vietävä koulun penkille.

Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen Essoten tarjoamiin julkisiin terveyspalveluihin. Toivottavasti voin olla tyytyväinen jatkossakin.

Jorma Tiitinen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.